Hopp til innhold

Aulacochthebius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aulacochthebius
Aulacochthebius exaratus
Nomenklatur
Aulacochthebius
Kuwert, 1887
Populærnavn
palpebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
UnderordenPolyphaga
FamiliePalpebiller
Økologi
Antall arter: 12 beskrevne
Habitat: i og ved ferskvann og brakkvann
Utbredelse: Europa
Inndelt i

Aulacochthebius er en slekt av palpebiller som lever i og ved ferskvann og brakkvann. De er små biller som kan kjennes på at maksillarpalpene (munnfølerne) er svært lange. De ligner på visse arter i gruppen vannkjær (Hydrophiloidea) men er trolig ikke nært beslektet med disse.[2]

Små biller (gjerne ca. 1,5 millimeter), brystskjoldet og dekkvingene enten tydelig skilt ved en innskjæring. Hodet er bredt med små, runde fasettøyne. Antennene består av ni til elleve ledd, med en svakt definert, fire- eller fem-leddet kølle. Palpene (munnfølerne) er gjerne litt kortere enn antennene. Brystskjoldet (pronotum) er kantete med tydelige groper eller lengdefurer. Dekkvingene har tydelige punktrekker. Beina er foholdsvis korte med fire-leddete føtter. Larvene er lange og slanke, med tre par korte bein og en hodekapsel med forholdsvis lange antenner og små kjever. Sammenlignet med artene i slekten Ochthebius har disse en noe bredere kroppsform.

Palpebillene lever i eller ved vann. De forskjellige artene finnes stort sett enten i stillestående eller rennende vann, sjelden begge deler, og holder seg i vegetasjon eller mudder nær bredden, også på land ved vannkanten. De voksne billene er planteetere, larvene rovdyr.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Slekten er kjent fra Europa, Afrika og Sørøst-Asia.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]

Slekten blir noen ganger plassert som en underslekt av Ochthebius. I tillegg til de beskrevne artene er det kjent flere, hittil ubeskrevne.

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. november 2020. Besøkt 12. november 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 12. november 2020. Besøkt 12. november 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata