Auguste Pierre Chouteau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Auguste Pierre Chouteau
Født9. mai 1786
St. Louis
Død25. desember 1838 (52 år)
Fort Gibson
Far Jean Pierre Chouteau
Søsken Pierre Chouteau, Jr.
Utdannet ved United States Military Academy
Beskjeftigelse Diplomat, trader
Nasjonalitet USA

Auguste Pierre Chouteau (født i 9. mai 1786 i Saint Louis i det som ble delstaten Missouri, død 25. desember 1838 i Fort Gibson i det som ble Oklahoma) var en amerikansk offiser og handelsmann.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Auguste Pierre Chouteau tilhørte en kjent amerikansk, opprinnelig fransk, slekt av pelsjegere og handelsmenn. Hans onkel (farbror) René Auguste Chouteau deltok som tenåring i den av Pierre Laclède-ledede ekspedisjon som i 1764 grunnla byen Saint Louis i daværende spansk Louisiana.

Hans far var Jean Pierre Chouteau, en av de første som bosatte seg i Saint Louis. Hans mor var Pelagie Kiersereau (1767-1793) [1] En av hans brødre var Pierre Chouteau jr. (som grunnla Fort Pierre i Sør-Dakota). En halvbror (født etter at faren giftet seg med Brigitte Saucier) var François Chouteau, som etablerte en handelspost og ble en av de første nybyggere i Kansas City.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Auguste Pierre Chouteau fikk sin militære utdannelse i West Point men forlot arméen i 1807, nesten rett etter at han hadde tatt sin offiserseksamen, for å delta i familiens forretningsvirksomhet som hovedsakelig innebar pelshandel med forskjellige indianerstammer, for hans del fremfor alt osagene.

Chouteau rykket iblant inn som veiviser og tolk for flere mer eller mindre eventyrlige ekspedisjoner, noe som blant annet førte til en kort tid i fengsel i Mexico i 1817. Chouteau deltok også i de fredsforhandlinger som fulgte på oberst Henry Dodges ekspedisjon til kiowaenes område i 1834 og var en av USAs representanter ved undertegnelsen av en fredsavtale i 1837 med kiowaenes overhøvding Dohasan.

Tettstedet Chouteau i Oklahoma har fått sitt navn etter Auguste Pierre Chouteau.

Referander[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «LACLEDE CHOUTEAU PAPIN CONNECTION 18th c. Roots & Genealogy of Ancestors». Arkivert fra originalen 27. oktober 2009. Besøkt 3. mai 2007.