Pierre Laclède

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pierre Laclède
Pierre Laclede Liguest.jpg
Født22. november 1729[1]Rediger på Wikidata
BedousRediger på Wikidata
Død20. juni 1778[1]Rediger på Wikidata (48 år)
ArkansasRediger på Wikidata
Ektefelle Marie-Therese Bourgeois ChouteauRediger på Wikidata
Barn Jean Pierre ChouteauRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Pierre Laclède Liguest eller Pierre Laclède (født 22. november 1729 i Bedous i Béarn i Frankrike, død 20. juni 1778 nær munningen av Arkansas River) var en fransk pelshandler som sammen med sin assistent og stesønn Auguste Chouteau grunnla St. Louisvalentinsdagen i 1764, i det som den gang var det ny-spanske Alta-Luisiana, i det som i dag er Missouri.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pierre Laclède var en av de yngre sønner i barndomshjemmet sør i Frankrike. Foreldrene var embedsfolk, forfattere og lærde. Faren var avocat au parlement de Navarre, en tradisjonell region som omfattet Béarn. Broren overtok dette vervet, og hadde sete i Pau. Onkelen var også en lærd og belest mann, som skrev om Portugals historie.

I Amerika[rediger | rediger kilde]

I 1755 ankom Laclède La Nouvelle-Orléans (New Orleans) som 26-åring. Etter noen år var han blitt en meget fremgangsrik handelsmann. Han etablerte gode forbindelser med det franske embedsverket, og likeså med indianerne i området. Ved hjelp av disse kontakter ble han inspirert til å søke lykken lenger nord, og det var denne impuls som førte til at han senere grunnla St. Louis.

I Nouvelle-Orleans hadde Laclède møtt Madame Marie-Therese Bourgeois Chouteau. Det er dokumentert at de hadde forbindelser i mange år, og de fikk fire barn sammen: Jean Pierre (1758), Marie Pélagie (1760), Marie Louise (1762), og Victoire (1764) Chouteau. Madame Chouteau var gift med en annen mann, René Auguste Chouteau, som var ti år eldre enn henne. Rene viste seg å være voldelig mot hustruen, og ikke lenge etter at deres første sønn var født, Auguste Chouteau, forlot han henne og vendte tilbake til Frankrike.

Statue av Leclède foran rådhuset i Saint Louis

Historikere mener at det kompliserte forholdet til en gift kvinne gjorde det vanskelig å oppholde seg i byen og at det også bidro til at Pierre Lacléde bestemte seg for å dra oppstrøms Mississippi og etablere en ny handelspost der.

Etter grunnleggelsen av St. Louis skrev Laclède til Madame Chouteau, og fikk henne til å flytte etter og ta med seg de fire barna (det femte ble født i St. Louis). Madame Chouteau ble godt likt der, og folk begynte å kalle henne «dronningen» av Saint Louis.

Laclèdes grunnleggelse av Saint Louis hadde skjedd på oppdrag av handelsmannen Gilbert Antoine de Saint-Maxent. Maxent var blitt tilbudt monopoler av Jean-Jacques Blaise d'Abbadie, og de ble overført til Laclède et seksårs monopol på handelen med indianerne i området rundt møtet mellom elvene Mississippi og Missouri. Stedet for handelsposten skulle være der han bestemte, nær elvemøtet.

Han døde ned Arkansas river nær hvor den tømmer seg i Mississippifloden; det er ukjent hvor han ble begravet.

Oppkallinger[rediger | rediger kilde]

St. Louis sentrale elvefrontområde kalles Laclede's Landing til hans ære. Også Laclede County i Missouri,[2] Laclede i Missouri og en rekke institusjoner er oppkalt etter ham.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Pierre Laclede, 70710769
  2. ^ Eaton, David Wolfe (1916). How Missouri Counties, Towns and Streams Were Named. The State Historical Society of Missouri. s. 182. 
  3. ^ St. Louis Walk of Fame. «St. Louis Walk of Fame Inductees». stlouiswalkoffame.org. Arkivert fra originalen . Besøkt 25. april 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]