Audhild Skoglund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Audhild Skoglund
Født26. november 1970 (48 år)
Norge
Beskjeftigelse Folklorist og forsker
Nasjonalitet Norge

Audhild Skoglund (født 26. november 1970) er en norsk folklorist, forsker og sakprosaforfatter.

Skoglund er utdannet cand.philol. folkloristikk fra Universitetet i Oslo, og har vært ansatt som forsker III ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) lokalisert på Ullevål universitetssykehus. Hennes kompetanseområder er religion og populærkultur. Skoglund har bakgrunn som redaktør og journalist, med bl.a. fartstid som musikkskribent i musikkavisen Puls, journalist i Dagbladet og i Nettavisen. I mai 2008 begynte hun som redaktør av Universitetsavisa (nettavis) ved NTNU i Trondheim. I tillegg til sine bøker har hun ellers vært aktiv med kronikker, kommentarstoff og nyhetsmeldinger.[1]

Skoglund gav i 1999 ut boka «Jakten på en indre gud». Boka handler om ulike New Age-fenomener i det moderne samfunnet vårt og gransker også hvorfor stadig færre tror på Gud og tradisjonelle kristne dogmer som himmel og helvete. I boka skriver hun vider at «ved å flytte gudsbildet fra de himmelske sfærer til menneskets indre, blir ikke mennesket lenger offer for Guds luner, men styrer sin skjebne og sitt liv selv - noe som står i kontrast til kristendommens gudsbilde» [1][død lenke].

Audhild Skoglund er en av hovedforfatterne av den norske rapporten «Religiøse grupper og bruddprosesser», også kalt Sektrapporten, fra 2008, bestilt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, og utarbeidet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Hun vurderte imidlertid å trekke sitt navn fra rapporten, som hun mener ble betydelig omskrevet av andre, og at den gjenspeiler mye av de norske fordommene mot religiøst mangfold. Hun mener dette var et bevis på "bestilt forskning", og at premissene allerede var lagt før arbeidet kom i gang ("sekt=overgriper, sektmedlem=traumatisert offer. Det vi skulle finne var hjelpetiltak")[2]

I 2011 lanserte hun boka "Sekter", i boka gjennomgår hun forskjellige religiøse bevegelser, også de mest ytterliggående sektene som har resulterte i menneskelige tragedier. Hun gjennomgår også forskjellige lands "sektrapporter" og viser til den utvikingen av disse rapportene som har funnet sted (første- og andregenerasjonsrapporter). Hun fremhever i boka særlig den tyske og den svenske (og andregenerasjonsrapporten fra Belgia) som modne og nyanserte rapporter grunnlagt på moderne forskning, der det er betydelig innsikt å hente, i motsetning til f.eks. den franske rapporten, som defineres som førstegenerasjonsrapport med tydelige fordommer, og uten empirisk forskning og beleggsmateriale.

I 2013 utkom "Sinte hvite menn. De ensomme ulvenes terror" på Humanist forlag. Historien, ideologien og psykologien til kjente og mindre kjente soloterrorister som Timothy McVeigh, Lasermannen John Ausonius, Peter Mangs, Ted Kaczynski og Anders Behring Breivik blir gått etter i sømmene, på jakt etter det som skiller en voldelig terrorist fra en alminnelig ekstremist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skoglund ny UA-redaktør». Arkivert fra originalen 6. september 2005. 
  2. ^ Audhild Skoglund "Sekter" Humanist Forlag 2011, ISBN 978-82-92622-85-8, side 253

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]