Attorney general

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Attorney general er i engelskspråklige land en embetstittel som innebærer en kombinasjon av det som i norsk forvaltning kalles henholdsvis justisminister og regjeringsadvokat. Stillingsinnholdet vil variere mellom enkelte jurisdiksjonene.[1][2]

Australia[rediger | rediger kilde]

I Australia er den føderale generaladvokaten kronens høyeste rettsembetsmann og medlem av kabinettet. Generaladvokaten er sjef for justisdepartementet og minister med ansvar for politi, juridiske saker og den australske sikkerhetstjenesten.

Canada[rediger | rediger kilde]

I Canada er den føderale generaladvokaten og justisministeren kombinert i ett embete på kabinettnivå. Som generaladvokat er han kronens høyeste rettsembetsmann, og som justisminister er han beskjeftiget med justispolitikk og politiske beslutninger i forhold til rettsvesenet.

England og Wales[rediger | rediger kilde]

I England og Wales er generaladvokaten for England og Wales den høyeste rettsembetsmann i England og Wales, og gir råd og representerer kronen og offentlige etater i retten. Det er egne generaladvokater for hertugdømmene Cornwall og Lancaster.

USA[rediger | rediger kilde]

I USA er den føderale attorney general identisk med USAs justisminister.

Delstatene og de øvrige jurisdiksjonene[rediger | rediger kilde]

I de amerikanske delstatene, District of Columbia, Amerikansk Samoa, Guam, Nord-Marianene, Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer har alle hver sin, tilsammen 56 attorney generals.[1][2] Disse embetene skal blant annet yte juridisk rådgivning til forvaltningen, være sivilombud i saker som gjelder barn, forbrukere, konkurranselovgivning og offentlig forvaltning. De skal foreslå lover og gjennomføre føderal og statlig lovgivning. De representerer staten i sivile saker for domstolene, og behandler straffesaker i ankeomgangen og dessuten straffesaker av generell betydning for delstaten.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Western og Lødrup (1953). «Outlines of British and American institutions : for the use of schools». Aschehoug. Besøkt 27. september 2023. 
  2. ^ a b c «National Association of Attorneys General». National Association of Attorneys General (engelsk). Besøkt 28. september 2023.