Attavicinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Attavicinus
Nomenklatur
Attavicinus
Philips & Bell, 2008
Hører til
gjødselgravere, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 1
Utbredelse: Mexico
Inndelt i

Attavicinus er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Slekten omfatter bare én kjent art.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (20-25 millimeter), svart skarabide. Arten utmerker seg ved at hunnen har mer påfallende utvekster på hode og pronotum enn hannen. Kroppen er kledt med nokså korte, oppstående, mørke hår. Hodet er flatt forlenget forover, bak i pannen med et kort, bakoverrettet horn. Det er to høye, ørelignende sidekjøler i den bakre delen av pronotum, disse har en brem av lange, stive, mørke hår på toppen. Dekkvingene mangler tydelige punktstriper. Beina er kraftige gravebein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til bladskjærermaur i slekten Atta, der den lever av soppinfisert plantemateriale i avfallshaugene disse aktive maurene etterlater seg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent fra et lite område i provinsene Jalisco og Michoacán i Mexico. Den ble tidligere regnet som svært sjelden og muligens utdødd, men har nylig blitt funnet over et litt større område.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Arten ble tidligere plassert i slekten Liatongus.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Philips, T.K. og K.L. Bell (2008) Attavicinus, a new generic name for the myrmecophilous dung beetle Liatongus monstrosus (Scarabaeidae: Scarabaeinae). The Coleopterists' Bulletin 62: 67-81. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata