Atle Dyregrov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Atle Dyregrov
Født1. nov. 1951Rediger på Wikidata (70 år)
Beskjeftigelse Psykolog
Barn Sturla DyregrovRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Atle Dyregrov (født 1. november 1951) er en norsk psykolog.

Dyregrov var ferdig utdannet psykolog i 1980. Han er dr. philos[1] og spesialist innen klinisk psykologi. Sammen med en kollega startet han Senter for Krisepsykologi i Bergen i 1988 og har siden fungert som senterets leder.[2] Senteret har i 2013 flere enn 20 medarbeidere. Forut for 1988 var Dyregrov tilknyttet barneklinikken på Haukeland sykehus og Universitetet i Bergen. Han har hovedsakelig engasjert seg innenfor sorg og sorgreaksjoner hos barn, unge og familier i forbindelse med dødsfall og katastrofer. Han regnes som en pioner innen krisepsykologi.[3] Atle Dyregrov har arbeidet ved mange større ulykker og katastrofer i både inn- og utland. Blant annet ble han kontaktet av svenske myndigheter i samband med tsunamikatastrofen i Asia i 2004.[3]

Atle Dyregrov har forfattet en rekke bøker, artikler, og annet innenfor sitt fagområde. Bøkene er oversatt til flere språk og benyttes også som lærebøker i flere land. Dyregrov er dessuten mye benyttet av media for spesialistuttalelser.

Atle Dyregrov er gift med sosiolog og forsker, dr. philos Kari Dyregrov[1] som også arbeider ved Senter for Krisepsykologi. Dyregrov er far til journalist Sturla Dyregrov.[4]

I 2014 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Saman i sorg og glede». Tidsskrift for Norsk psykologforening. 1. august 2006. Besøkt 23. januar 2019. «Kari og Atle Dyregrov har begge doktorgrad i sorg, begge er internasjonale kapasitetar på sine felt, og begge har skrive fagartiklar til denne utgåva av Tidsskriftet. Betre grunnar for eit dobbeltintervju finn ein vel knapt.» 
  2. ^ Gyldendal
  3. ^ a b Tidsskrift for Norsk Psykologforening, 8/2006
  4. ^ «På hver sin side av katastrofen». Bergens Tidende. 25. januar 2004. Besøkt 23. januar 2019. «Sønn har vært TV 2s katastrofereporter denne uken. Far er kjent krisepsykolog. Det blir sikkert en interessant søndagsmiddag hjemme hos familien Dyregrov.» 
  5. ^ «Ansikt til ansikt med sorgen». Norsk Psykologforening. 11. september 2014. Besøkt 23. januar 2019.