Astrid Moss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Astrid Moss
Født6. mai 1884Rediger på Wikidata
Død20. des. 1966Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelseByråkrat, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Astrid Laura Moss (født 6. mai 1884 i Kristiania, død 20. desember 1966 i Oslo), sekretær, var i mange år sjef for navnekontoret i Justis- og politidepartementet. Hun er mest kjent for å ha utgitt to bøker med forslag til nye slektsnavn, beregnet særlig på personer med patronymikon (etternavn som ender på -sen, f.eks. Hansen, Johansen osv.), som var og er svært vanlige i arbeiderklassen.[1]

Boken Forslag til nye slektsnavn kom i 1940 og 2000 nye slektsnavn i 1947. Bøkene inneholder nykonstruerte navn som har preg av å være gårdsnavn, selv om de ikke kan knyttes til reelle gårdsbruk.

Blant de nye slektsnavnene Moss foreslo var Jagland (som ble tatt av Thorbjørn Jaglands familie, som tidligere hadde navnet Johansen) og Stålsett (som ble tatt av Gunnar Stålsetts familie, som hadde det kvenske navnet Sirkka). Andre forslag var Engvin, Gløbu, Ilmo, Jarlvik, Plogfur, Rimeid, Uvholt og Økling (1940-utgaven), Arnbolt, Basthus, Flåtorp, Hirsum, Jagdum, Ofsdal, Ripen, Ståldal, Ystvang og Åslein (fra 1947-utgaven).

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lars Gisnås: «Men Bjørn vil være Hansen». Adresseavisen, 10. november 2001, s. 6