Assistentdommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Assistentdommer i fotballkamper ble tidligere (fram til 1997) kalt linjedommer. Det er assistendommeren som vurderer og markerer for innkast og offside, men skal også assistere hoveddommeren i andre avgjørelser som frispark, hjørnespark og «fem-meter».

Det er minst to assistentdommere i en fotballkamp, plassert på hver sin langside av fotballbanen. I de øverste divisjonene og i internasjonale fotballkamper er det også en tredje dommerassistent, som oppholder seg ved innbytterbenkene. Denne assistentdommeren, ofte kalt "fjerdedommeren", skal ta seg av spillerbytter og hjelpe hoveddommeren med å holde orden på spillere, trenere og ledere som oppholder seg i dette området. En assistentdommer hjelper dommeren med å ta avgjørelsene i løpet av kampen.

Assistentdommerens hovedoppgave er offside. Han tar som regel også innkastavgjørelser på den sidelinjen han er på, mens dommeren som regel tar avgjørelsene på de to hvor det ikke er assistentdommere. Avhengig av nivå og erfaring får assistentdommeren tildelt ansvarsområde på banen. Dommeren deler gjerne banen opp i to diagonaler, der dommeren løper mot venstre hele tiden, og tar de fleste avgjørelser der, mens de to assistentdommerne gir råd om avgjørelser særlig i sitt nærområde. Han kan imidlertid også gi dommeren råd om avgjørelser andre steder på banen, for eksempel hvis noe skulle være skjult bak dommerens rygg. Dommeren har full anledning til å ikke følge assistentdommerens råd, men i toppfotballen er det sjelden man ser det annet enn ved fordelssituasjoner. På offsideavgjørelser ser man det svært sjelden.

I lavere divisjoner er det ikke påkrevet med autorisert assistentdommer, men hoveddommeren kan sørge for at det finnes en person på hver langside for å markere når ballen forlater banen.

Etter at Ole Hermann Borgan måtte legge opp etter Champions League-finalen i 2006 der han i forkant ikledde seg det ene lagets drakt, er det få assistentdommere som har fått medieoppmerksomhet. Våre beste assistentdommere (om man skal se på internasjonale oppdrag) er Erik Ræstad og Geir Åge Holen, som assisterer Tom Henning Øvrebø i internasjonale kamper, og Steinar Holvik og Jan Petter Randen som internasjonalt assisterer Terje Hauge.

Se også[rediger | rediger kilde]