Fotballkamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En fotballkamp for senior-spillere varer i to omganger à 45 minutter, altså til sammen 90 minutter. I kampen er det en pause på ca. 15 minutter mellom hver omgang. Dommeren kan legge til tilleggsminutter etter hver omgang hvis det har vært bytter av spillere eller skader som har tatt mye tid, eller mye uthaling av tid. I landskamper og andre kamper på høyt nivå er det fjerdedommeren som bestemmer antall tilleggsminutter.

Hvis det er uavgjort etter 90 minutter i cupspill, blir det enten spilt ekstraomganger, eller omkamp senere. Hver ekstraomgang er på 15 minutter. Står det uavgjort etter to ganger 15 minutter, blir det straffesparkkonkurranse. Der får hvert lag fem straffespark. Er det fremdeles uavgjort etter at hvert lag har tatt fem straffespark, får hvert lag ett nytt straffespark helt til en avgjørelse har falt.

Golden goal og silver goal er henholdsvis første målet vinner i ekstraomganger, og det laget som har flest mål når ekstraomgangen (første eller andre) er ferdigspilt.

I aldersbestemte klasser er spilletiden kortere. I seniorkamper for kvinner i Norge var spilletiden tidligere 80 minutter.

Dommeren kan selvsagt blåse av kampen før full tid dersom hen finner det absolutt nødvendig. Dersom det skjer, er hovedregelen at kampen skal spilles på nytt senere, dersom ikke annet er bestemt i regelverket for konkurransen (serie, cup eller annet). [1] Arkivert 29. juni 2006 hos Wayback Machine.

Kuriositeter[rediger | rediger kilde]

I 1987-sesongen i Norge ble det spilt straffesparkkonkurranse etter hver seriekamp som endte uavgjort. Vinneren av straffesparkkonkurransen fikk to poeng, mens taperen fikk ett poeng. Dette forsøket varte imidlertid bare i én sesong. Lignende regler har vært brukt i enkelte andre land, for eksempel i seriespill i USA.

Hvis et lag har færre enn syv spillere på banen, enten på grunn av mange skader eller mange utvisninger, vil kampen vanligvis bli stoppet. Dette er imidlertid ingen fast regel fra fotballens internasjonale lovkomité, men en anbefaling som hvert enkelt fotballforbund kan vedta som regel. [2] Arkivert 13. juni 2006 hos Wayback Machine.

Hvis det dømmes straffespark mot slutten av en omgang, skal omgangen ikke avsluttes før straffesparket er tatt.

Rekorden for antall omkamper i den engelske FA-cupen ble satt i 1971. Da vant Alvechurch 1–0 over Oxford City i den 5. omkampen i 4. kvalifiserende runde. I dag avgjøres imidlertid FA-cup-kamper etter ekstraomganger og straffesparkkonkurranse hvis det er uavgjort etter ordinær spilletid. (Kilde: Mike Collett: The Guinnes record of the FA Cup, ISBN 0-85112-538-7)

Det er antatt at verdensrekorden i antall straffespark i en straffesparkkonkurranse i en kamp på internasjonalt nivå er fra Copa Libertadores i Sør-Amerika i 1992. Etter at begge kampene i semifinalen mellom Newell's Old Boys og América hadde endt 1–1, trengte lagene 13 straffespark hver for å komme til en avgjørelse. Newell's Old Boys vant til slutt straffesparkkonkurransen 11–10. Det har imidlertid vært straffesparkkonkurranser på lavere nivåer som har vart betydelig lengre. (Kilde: The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation)