Hopp til innhold

Assemblage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nam June Paiks skulptur «Pre-Bell-Man» utenfor Museum für Kommunikation i Frankfurt am Main i Tyskland er delvis en assemblage

Assemblage er en type tredimensjonal collage, det vil si en moderne skulptur som er satt sammen av ulike materialer eller gjenstander. Slike kunstverk kan for eksempel være laget av sammenføyde maskindeler eller bestå av lerret, gips, bølgepapp og lim i en flate med relieffvirkning.

Ordet assemblage uttales assambla:sj, er fransk og betyr egentlig «sammenføyning». Det ble skapt som kunstbegrep tidlig på 1950-tallet da Jean Dubuffet laget en serie collager av sommerfuglvinger som han kalte assemblages d'empreintes («sammensatte trykk»). Likevel hadde både Marcel Duchamp og Pablo Picasso flere år tidligere arbeidet med gjenstander som de hadde funnet og satt sammen til skulpturer og kunstverk, blant annet såkalte ready-mades, det vil si hverdagsting som bles tilt ut som kunst.

En kjent assemblage er skulpturen Oksehode av Picasso fra 1943. Det er en bronseavstøpning av et sykkelstyre og et sykkelsete som er satt sammen slik at delene danner et dyrehode med horn.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • CombinesRobert Rauschenbergs betegnelse på kunstverk der gjenstander er føyd inn i et maleri
  • Installasjon – større kunstverk i en bygning og som er satt sammen av ulike elementer
  • Objet trouvé - også kalt found objects, hverdagsgjenstander som blir brukt i bildekunst

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]