Assasiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Assasinerne er den etablerte betegnelsen på tilhengerne av Hassan-i Sabbah, grunnleggeren av en Nazari-gren av Ismaili Sjia-Islam. Navnet er en europeisering av det arabiske Hashshashin, som sekten ble kalt av motstandere, og som antas å være opprinnelsen til det latinske ordet assassin, snikmorder.

Kunstnerisk gjengivelse av Hassan-i Sabbah.

Navnets opphav[rediger | rediger kilde]

Sekten refererte til seg selv som al-Da'wa al-Jadīda (Arabisk:الدعوة الجديدة), som betyr Nytt kall (til konvertering) i motsetning til Fatimid-kalifatets Gamle kall til konvertering. Det finnes derfor en rekke teorier om opphavet til Hashshashin-navnet. Den utbredte orientalistiske myten om opphavet til kallenavnet er at det stammer fra hash-ishiyun, hasj-røyker, fordi medlemmene skal ha kommet i ekstase med hjelp av dette rusmiddelet. Det er imidlertid ingen kilder som tyder på at gruppen brukte psykoaktive stoffer, og en mer plausibel fortolkning kan derfor være at det var et nedsettende uttrykk brukt i forståelsen av at de oppførte seg gale, som om de var påvirket av hasj. En allmenn motstridende teori om kallenavnets opprinnelse er at det helt enkelt betyr tilhengere av Hassan, etter navnet på gruppens leder.

Historie og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Sektens leder, misjonæren Hassan-i Sabbah (ca.1050-1124), bodde på fjellfestningen Alamut (Ørneredet) i Persia. Sekten, som ikke hadde mulighet til å reise en konvensjonell hær, fremmet sine religiøst-politiske mål med snikmord (derav assassin), intimidering og intriger. Det ble med tiden kjent som en av historiens dyktigste spioner og lønnmordere, og de opererte i mange land. De hadde betydning under 3. korstog i 1194, og Rikard Løvehjerte skal etter sigende ha hyret dem for å ta livet av Konrad av Montferrat. Korsfarerne kalte lederen i Syria for Den gamle på fjellet. Det antas at det er fra disse eller Marco Polo at ordet assassin har kommet inn i det latinske språket.

Mongolene og mamelukkene knuste sekten i løpet av det 13. århundret, men den har sine religiøse etterfølgere i Sjia Imami Ismaili-muslimer i en rekke land, senest ledet av Aga Khan IV, deres 49. imam.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.