Hopp til innhold

Assasiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Assasinerne er den etablerte betegnelsen på tilhengerne av Hassan-i Sabbah, grunnleggeren av en Nazari-gren av ismaili sjiaislam. Navnet er en latinisering av det arabiske Hashshashin, som sekten ble kalt av motstandere, og som antas å være opprinnelsen til det latinske ordet assassin – «snikmorder».

Kunstnerisk gjengivelse av Hassan-i Sabbah.
[rediger | rediger kilde]

Sekten refererte til seg selv som al-Da'wa al-Jadīda (arabisk: الدعوة الجديدة), som betyr «nytt kall» (til konvertering) i motsetning til Fatimid-kalifatets «gamle kall til konvertering». Det finnes derfor en rekke teorier om opphavet til Hashshashin-navnet. Den utbredte orientalistiske myten om opphavet til kallenavnet er at det stammer fra hash-ishiyun, hasj-røyker, fordi medlemmene skal ha kommet i ekstase med hjelp av dette rusmiddelet. Det er imidlertid ingen kilder som tyder på at gruppen brukte psykoaktive stoffer, og en mer plausibel fortolkning kan derfor være at det var et nedsettende uttrykk brukt i forståelsen av at de oppførte seg «gale» – som om de var påvirket av hasj. En allmenn motstridende teori om kallenavnets opprinnelse er at det helt enkelt betyr «tilhengere av Hassan», etter gruppens leder.

Historie og virksomhet

[rediger | rediger kilde]

Sektens leder, misjonæren Hassan-i Sabbah (ca. 1050 – 1124), bodde i fjellfestningen Alamut («Ørneredet») i Persia. Sekten, som ikke hadde mulighet til å reise en konvensjonell hær, fremmet sine religiøs-politiske mål med snikmord (derav assassin), intimidering og intriger. De ble med tiden kjent som noen av historiens dyktigste spioner og lønnmordere, og de opererte i mange land. De hadde betydning under det tredje korstog i 1194, og Rikard Løvehjerte skal etter sigende ha hyret dem for å ta livet av Konrad av Montferrat. Korsfarerne kalte lederen i Syria for «Den gamle på fjellet». Det antas at det er fra disse eller Marco Polo at ordet assassin har kommet inn i det latinske språket.

Mongolene og mamelukkene knuste sekten i løpet av det 13. århundret, men den har sine religiøse etterfølgere i sjiaimami Ismaili-muslimer i en rekke land, senest ledet av Aga Khan IV, deres 49. imam.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]