Assab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Assab
tigrinya: ዓሰብ
arabisk: عصب
LandEritreas flagg Eritrea
RegionDebubawi Keyh Bahri
TidssoneEAT
Befolkning40 000 (2011)
Høyde o.h.16 meter
Politikk
BorgermesterBerhane Iyasu
Posisjonskart
Assab ligger i Eritrea
Assab
Assab
Assab (Eritrea)
Kart
Assab
13°00′28″N 42°44′28″Ø

Assab (tigrinja:ዓሰብ, arabisk:عصب) er en havneby på vestkysten av Eritrea mot det sørlige Rødehavet. Byen er hjemby til Afar-folket. I 1989 hadde byen en befolkning på i underkant av 40 000 innbyggere. Assab hadde tidligere et oljeraffineri som ble bygget av Sovjetunionen, men dette ble lagt ned i 1997 av økonomiske årsaker. Byen ligger i nærheten av oldtidsbyen Arsinoe.

I 1869 ble byen kjøpt av rederiet Rubattino fra den lokale sultan og ble senere overtatt av Italia i 1882. Italienerne fant ikke byen så godt egnet som havneby og brukte byen mer som stasjon hvor skipsfarten kunne bunkre kull.

Utover 1900-tallet ble byen igjen en viktig havneby for Etiopia. Den etiopiske marinen hadde blant annet en liten base der. Både under den eritreiske frigjøringskrigen og tørkekatastrofene på 1980-tallet ble forsyninger brakt inn gjennom denne havnen.

Havnen ble kraftig utvidet tidlig på 1990-tallet med blant annet en ny terminal, men havnen har forfalt etter at den mistet sin betydning etter at handel med Etiopia ble avsluttet som følge av frigjøringskrigen. Assab er kjent for sitt store marked, fine strender og natteliv. Byen har fått en stor flyplass.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]