Hopp til innhold

Asparges

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asparges
Nomenklatur
Asparagus officinalis
L., 1753
Populærnavn
asparges[1]
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenAsparagales
Familieaspargesfamilien
UnderfamilieAsparagoideae
SlektAsparagus
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra middelhavsområdet

Asparges er en grønnsak, og det siktes vanligvis til en spesiell art innen slekten Asparagus, nemlig de unge skuddene av Asparagus officinalis. Det finnes både grønne og hvite asparges. Den har vært brukt i matlaging i uminnelige tider. Man finner en oppskrift for tilberedelse av asparges allerede i den eldste kokebok som er bevart, nemlig Apicius' De re coquinaria, (200-tallet e.Kr.), bok III.

Forskjellen mellom hvit og grønn asparges

[rediger | rediger kilde]

Hvit og grønn asparges er begge varianter av Asparagus officinalis, men forskjellene mellom dem skyldes hvordan de dyrkes. Hvit asparges vokser under jorden, skjermet fra sollys. Dette hindrer fotosyntese, noe som betyr at aspargesen ikke produserer klorofyll, og dermed forblir hvit[3]. Den har en mykere tekstur og en mildere, mer subtil smak enn grønn asparges. Grønn asparges, derimot, vokser over jorden og blir grønn når den blir utsatt for sollys og starter fotosyntese. Den har en kraftigere smak og litt fastere tekstur enn hvit asparges. Begge typer har unike ernæringsprofiler og tilbyr en rekke helsefordeler, men grønn asparges inneholder generelt mer vitaminer og mineraler på grunn av fotosyntese.

Grunnoppskrift

[rediger | rediger kilde]

Hvit asparges skrelles først, kokes deretter i saltet vann til den er myk, og serveres med smør/olivenolje, salt og pepper.[4]

Et fat med kokt hvit asparges, olivenolje, salt og pepper
Kokt hvit asparges

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 26. september 2023. Besøkt 26. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for asparges Asparagus officinalis som LO (NR i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 26. september 2023. 
  3. ^ Creasy, Rosalind (1999). Edible French Garden. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-1759-4. 
  4. ^ «Hvordan tilberede hvit asparges». Arkivert fra originalen . Besøkt 8. juni 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]