Asle Dingstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asle Dingstad
Født1946
Beskjeftigelse Prest
Nasjonalitet Norge

Asle Dingstad (født 1946) er forlagssjef i Luther Forlag, et av Norges eldste forlag. Han er utdannet prest og var prost i Larvik prosti i Den norske kirke før han konverterte til Den nordisk-katolske kirke, der han nå er prest. Dingstad har tidligere vært kandidat til ledige bispeseter i Den norske kirke og fikk den gangen endel stemmer som biskop.

Dingstadsaken[rediger | rediger kilde]

Dingstad tilhørte et høykirkelig orientert og konservativt miljø innen Den norske kirke. Mens han var prost, frasa Dingstad seg på 1990-tallet tilsyn av biskop Sigurd Osberg og nektet dermed å anerkjenne ham som biskop. Dette skjedde etter at Osberg hadde reist alvorlig tvil ved holdbarheten i kirkens nei til homofilt samliv som en legitim samlivsform. Dingstad selv delte synet til flertallet av biskopene. Dingstads tilsynsnekt førte igjen til at Osberg i 1998 reiste læresak mot prosten, den første sak som er reist for Den norske kirkes lærenemnd. Lærenemnda ga i sin uttalelse i 2000 ikke prost Dingstad rett til å nekte biskopen tilsyn (Tunsberg-saken 14. mars 2000).[1][2] Dingstad sa fra seg embedet som prost og konverterte til Den nordisk-katolske kirke som konsekvens av Lærenemndas beslutning. Han ble presteviet der 12. august samme året.

Han ble forlagssjef i Luther Forlag i 1998. Han er siden 2008 sokneprest i St. Johannes Døperen menighet i Oslo.

Sammen med Nina Karin Monsen og Helge Johan Thue, samt flere andre, er Dingstad engasjert i en rettssak for å få annullert den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, Felles ekteskapslov. Saken ble avvist i tingretten og anket inn i lagmannsretten (mai 2010). Sammen med 538 andre ektepar klaget gruppen avvisningen inn for menneskerettsdomstolen i Strasbourg, og krevde å få rett til å reise sak i Norge. Klagemålet ble avvist der i 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]