Ashina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ashina (også Asen eller Asena), et herskerdynasti hos de gamle tyrkere som ifølge det kinesiske historieverket Xin Tangshu var beslektet med de nordlige stammene i Xiongnu, Suishu, og Youyang Zazu fra så tidlig som det 7. århundre.[1] Ashinaene fikk en fremtredende maktposisjon på midten av 500-årene da deres leder gjorde opprør mot Juan Juanene. De to familiene, den ene som var etterkommere av Bumin og den andre fra hans bror Istemi Khagan, hersket over henholdsvis de østre og vestre delene av gok-tyrkerriket.

Etter gok-tyrkerrikets sammenbrudd, fikk ashinaene kontroll over khazarene og sannsynligvis over en del andre nomadefolk. Ifølge Marquart utgjorde ashina-klanen en steppenes adelsklan. Tilsvarende har taratar-historikeren Zeki Validi Togan beskrevet dem som et "steppearistokrati" som leverte herskere til en rekke eurasiatiske nomadestater.

Beretninger om gok-tyrkerne og khazar-khaganatet antyder at ashia-klanen var ansett som hellige, kanskje en halv-guddommelig status i sjaman-religionen som ble praktisert blant steppenomadene i første årtusen e. Kr.

Merknader[rediger | rediger kilde]

Ashina antas å være navnet på ulven som reddet kunere (xiongnu-hunnere) fra fiendtlige (gule hunder=proto-mongoler eller andre mongolske stammer, eller til og med kinesere) jegere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Fire forslag til opprinnelsen Ashinas opprinnelse:
  1. En av ti sønner som nedstamer fra en hunnlig ulv.
  2. Etterkommer av et mannlig medlem av Suo-folket, nord for Xiongnu, hvor moren er en ulv og gudinne for årstidene.
  3. Blandingsrase fra the Pingliangprefekturet i midt-Gansu.
  4. Etterkommer av en mesterbueskytter ved navn Shemo, som forelsket seg i sjøgudinnen og endte i tragedie.
  Merk at første og andre kilden er fra Zhoushu, 50, den tredje fra Suishu, 84, den fjerde fra from Youyang Zazu, 04, som likner et a kazakh-folkeeventyr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]