Hopp til innhold

Youyang Zazu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Youyang zazu (kinesisk: 酉阳杂俎; pinyin: Yǒuyáng Zázǔ, «Blandede smuler fra Youyang», på engelsk kalt Miscellaneous Morsels From Youyang) er en blandet samling av kinesiske og utenlandske legender og hørensagen, beregninger om naturfenomener, korte anektoter, fortellinger underfulle og mondene, og nedtegnelser vedrørende emner som medisinurter og tatoveringer.

Youyang er sørhellingen av fjellet You, en liten høyde i det som nå er Huaihua i Hunan. Verket ble skrevet av Duan Chengshi fra Zibo i Shandong på 800-tallet. Den er 30 bind sterk, med et uvanlig variert innhold under 1300 oppslag som beskriver verden slik Duan Chengshi hadde hørt eller lest om den, eller personlig opplevd den.

Ye Xian, en fortelling som ligner på eventyret om askepott, er å finne i kapittel 21. Historien fortelles her angivelig fra Duans tjener Li Shiyuan; han stammet fra den ny som nå heter Nanning. Den er lagt til 200-tallet f.Kr. Det helt nøyaktige åstedet er ikke kjent, men mest sannsunlig mulighet er Guangxi, og der fant skoen etterhvert veien til en konge fra en øy.

Litteratur[rediger | rediger kilde]