Hopp til innhold

Asconius Pedianus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asconius Pedianus
Fødtca. 9 f.Kr.Rediger på Wikidata
Padova
Dødca. 76Rediger på Wikidata
Roma
BeskjeftigelseGrammatiker, lyriker, historiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetRomerriket

Quintus Asconius Pedianus (født ca. 9 f.Kr., død ca. 76 e.Kr.) var en romersk grammatiker og historiker, sannsynligvis en innfødt av Patavium (dagens Padova).

I sine senere år bodde Asconius i Roma hvor han døde etter å ha vært blind i tolv år i en alder av åttifem. I løpet av regimene til Claudius og Nero satte han sammen for sine sønner fra ulike kilder verket Ætablica (Bekjentgjørelser), korte rapporter og kommentarer (commentarii) av Ciceros upubliserte taler, Tiros liv, taler og brev fra Ciceros samtidige, ulike historiske skribenter som Varro, Atticus, Antias, Tuditanus, og Fenestella (en samtidig av Titus Livius som han ofte kritiserer); historiske kommentarer på Ciceros taler hvor kun fem, viz, in Pisonem, pro Scauro, pro Milone, pro Cornelio og in toga candida, er bevart i svært ødelagte og fragmenterte utgaver under den moderne tittelen Q. Asconii Pediani Orationvm Ciceronis qvinqve enarratio.

I et notat om talen pro Scauro skriver han om Longus Caecina (død 57 e.Kr.) som om han fortsatt lever mens hans ord antyder at Claudius (død 55) ikke var i live. Dette utsagnet må derfor ha blitt skrevet mellom år 54 og år 57. Disse verdifulle notatene, skrevet på god latin, beretter kort om historiske hendelser. En kommentar på hovedsakelig grammatikalsk karakter om Neros Verrine-taler er alminnelig sett på som ikke ekte.

Begge verkene ble funnet av Gianfrancesco Poggio Bracciolini i et manuskript i Sankt Gallen (Sveits) i 1416. Dette manuskriptet er tapt, men det ble gjort tre avskrifter av Poggio, Zomini (Sozomenus) av Pistoia og Bartolommeo da Montelciano. Avskriften til Poggio er i dag ved Madrid (Matritensis X. 81) og det til Zomini er ved biblioteket Forteguerri i Pistoia (No. 37). En kopi av Bartolommeos avskrift er i Firenze (Laur. 5). De senere manuskripter er avledet fra Poggios kopi.

Andre verker tilskrevet Asconius er:

  • Livet til Sallust
  • Et forsvar av Virgil mot hans baktalere
  • En avhandling (muligens et symposium som imiterer Platon) om helse og et langt liv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Utgaver ved:

  • Kiessling and Scholl (1875)
  • Albert Curtis Clark (Oxford, 1907), inneholder tidligere ikke utgitte samlinger av Poggios manuskript.
  • Asconius online hos Attalus.org

Se også:

  • Madvig, De Asconio Pediano (1828).
  • Asconius: Commentaries on Five Speeches of Cicero, Simon Squires (1990)