Asambrødrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Egid Quirin Asam (venstre) og Cosmas Damian Asam (høyre) preget senbarokken sør i Tyskland. Egid Quirin Asam (venstre) og Cosmas Damian Asam (høyre) preget senbarokken sør i Tyskland.
Egid Quirin Asam (venstre) og Cosmas Damian Asam (høyre) preget senbarokken sør i Tyskland.

Asambrødrene, Cosmas Damian Asam (1686–1739) og Egid Quirin Asam (1692–1750), arbeidet selvstendig som billedhuggere, stukkatører, malere og arkitekter, men aller mest i samarbeid. Deres arbeider foregikk særlig i det sørlige Tyskland, det vil si Bayern og Baden-Württemberg. Asambrødrene hører til de viktigste representantene for senbarokken i Tyskland.

Liv[rediger | rediger kilde]

Cosmas Damian Asam og hans bror Egid Quirin var to av de tilsammen ni barna til klostermaleren Hans Georg Asam fra Benediktbeuern i Bayern. Begge gikk i malerlære hos sin far, men etter farens død bestemte de seg for å utvide sine kunnskaper i stukkatur og arkitektur. Cosmas Damian reiste derfor for lære mer om dette i Roma og fikk støtte til reisen av abbeden i Tegernsee. I 1713 fikk Cosmas Damian i nærvær av paven førstepris i sin malerklasse i Accademia di San Luca. Det er mulig at hans bror Egid også fulgte med på denne reisen, selv om han på denne tiden tok sin utdannelse hos billedhuggeren Andreas Faistenberger i München og avsluttet hos ham 1716, forøvrig med et godt resultat. Da Cosmas kom tilbake fra Italia fikk brødrene en rekke oppdrag takket være deres forbindelser med benediktinerordenen.

Cosmas Damian arbeidet som maler og billedhugger, Egid Quirin som arkitekt, stukkatør og billedhugger. Som oftest løste de sine oppgaver i samarbeid.

Særlig Damians store talent i freskomaleri gjorde brødrene kjent i Oberpfalz. Damians fresker var like etterspurt og betalt som den italienske samtidige Giovanni Battista Tiepolo.

Freskene og stukkaturarbeidene i Bamberg var preget av illusjonsteknikken. I senere arbeider som i Weingarten lykkes det imidlertid brødrene å lage et enhetlig samspill av enkeltelementer og en sceneaktig ramme for gudstjenesten i barokken (det sakrale teater). Med byggingen og innredningen av klosterkirken i Weltenburg la de grunnsteinen for sitt renomme. Der klarte de på en virkningsfull måte å kombinere maleri, skulptur, lysføring, romstruktur og arkitektur, typisk for senbarokken.

I løpet av ett og et halvt år i 1723/24 laget de freskene og stukkaturen i domen i Freising. De valgte farger for freskene og stukkaturen etter Peter Paul Rubens altertavle i høyalteret slik at kirkerommet gir et harmonisk samlet inntrykk.

Brødrenes oppdrag rakk fra Böhmen til Tyrol og i Sveits, men fra 1727 var begge bosatt i München. Deres mest kjente verk er Kirche Sankt Johann Nepomuk også kalt Asamkirken og som ble bygget like ved brødrenes hus.

Verk[rediger | rediger kilde]

Takmaleri i klosterkirken i Weingarten
Asamkirken i München (St. Johann Nepomuk) i München
Asamkirken i München

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frank Büttner: Cosmas Damian und Egid Quirin Asam. I Katharina Weigand (red.):Große Gestalten der bayerischen Geschichte. Herbert Utz Verlag, München 2011, ISBN 978-3-8316-0949-9