Artur London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Artur London (født 1. februar 1915, død 8. november 1986) var en tsjekkoslovakisk kommunistisk politiker og tiltalt i Slánský-prosessen. Han var født i Ostrava, Østerrike-Ungarn, i en jødisk familie.

I 1937 drog London til Spania den han slåss i borgerkrigen som medlem av De internasjonale brigadene. Han drog til Frankrike etter republikanernes nederlang der han ble under den annen verdenskrig ble arrestert og sendt til Mauthausen-Gusen konsentrasjonsleir.

Etter krigen bodde han en stund i Sveits før han med familien flyttet til Praha, der han ble en ledende figur i det regjerende kommunistpartiet. Han ble viseutenriksminister i 1948. I 1951 ble han arrestert og tiltalt i den såkalte Slánský-prosessen. Han ble beskyldt for å være sionist, trotskist og titoist og ble dømt til livsvarig fengsel.

Han ble løslatt i 1955 og rehablitert i 1963. Han flyttet til Frankrike, der han sammen med sin kone skrev boken L'Aveu (Tilståelsen) om hvordan han hadde opplevd Slánský-prosessen. Siden de hovedtiltalte i prosessen hadde vært Londons overordnede gjorde boken ham kjent. Boken ble senere grunnlag for filmen L'Aveu, regissert av Costa-Gavras og med Yves Montand og Simone Signoret i hovedrollene.

Hans kone, Lise, forteller om hendelsene i dokumentaren A trial in Prague, regissert av Zuzana Justman (2002, 83 min.)

Han døde i Paris, Frankrike.

Medier[rediger | rediger kilde]

  • London, Artur (1971). Confession. USA: Ballantine Books. ISBN 0345221702. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]