Republikkens orden (Tsjekkoslovakia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Republikkens orden, versjon 1977

Republikkens orden (tsjekkisk: Řád republiky) var en tsjekkoslovakisk orden. Den ble innstiftet i 1951. Republikkens orden hadde en klasse. Ordenen ble tildelt enkeltpersoner, kollektivbruk, fabrikker og andre kollektiver for fremragende bidrag til økonomien, for fremragende kulturell, vitenskapelig, politisk eller offentlig innsats eller for bidrag til landets forsvar. Ordenen ble tildelt av republikkens president.

Ordenstegnet for Republikkens orden besto fra innstiftelsen av en rund medaljong i gull med hammer og sign i midten omgitt av en krans av lindeblad. Tsjekkoslovakias flagg i rød, hvit og blå emalje og det røde flagg i rød emalje bryter ut av den runde medaljongen mot ordenstegnets øvre del. Baksiden bar innskriften «ČSR» mellom to grener. Ordenstegnet var opphengt i båndet i en halv krans av lindeblad. Båndet var blått med en bred midtstripe i rødt.

Ordenstegnet ble i 1977 endret til en firkantet form med hvite stråler på rødt. I midten av stjernen var en femtagget stjerne i gull med blå detaljer plassert. Stjernen hadde lindeblad i vinklene. Tsjekkoslovakias riksvåpen var plassert midt i stjernen. Ordenstegnet var opphengt i et blått bånd som var forsynt med en stripe i rødt og hvitt med en rekke lindeblad i gull.

Republikkens orden ble avskaffet i 1990 i forbindelse med sosialistregimets fall og overgangen til flerpartidemokrati i Tsjekkoslovakia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • (en) «Czechoslovakia» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 107.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]