İzmit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Izmit
LandTyrkias flagg Tyrkia
ProvinsKocaeli
StatusBy
TidssoneEET
Postnummer41000
Retningsnummer262
Befolkning376 056 (2022)
Høyde o.h.100 meter
Nettsidewww.kocaeli.bel.tr
Politikk
BorgermesterFatma Kaplan Hürriyet
Posisjonskart
İzmit ligger i Tyrkia
İzmit
Izmit
İzmit (Tyrkia)
Kart
İzmit
40°46′19″N 29°56′59″Ø

Izmit (tidligere Nikomedeia) er en by i Tyrkia med 250 000 innbyggere i bykjernen og 1,4 millioner om man tar med omlandet. Den ligger 100 km øst for Istanbul (tidligere Konstantinopel) og har historie så langt tilbake som til 300 år før Kristus. Næringslivet består for det meste av kjemisk industri.

Byen ligger langs Europavei 80. Det går også en jernbane gjennom byen, fra Istanbul til Ankara.

Historie som Nikomedeia[rediger | rediger kilde]

Nikomedeia ble grunnlagt 264/263 f.Kr. av kong Nikomedes av Bitynia som hovedstad for hans rike. År 74 f.Kr. tilfalt byen etter Nikomedes IVs som testamentarisk skjenkelse til Romerriket.

Den hellige martyr Barbara bodde i Nikomedeia, likeså den hellige Juliana av Nikomedia.

Den romerske keiser Diokletianus, som i 284 i nærheten av byen var blitt kåret til keiser, utbygde Nikomedeia og gjorde den til sin residensby og som Romerrikets hovedstad i øst. Diokletianus organiserte fra Nikomedeia den mest omfattende kristenforfølgelse som noensinne rammet Romerriket. Han betraktet de kristne som en trussel mot rikets enhet. Den 30. april 311 ble keiser Galerius' toleranseedikt publisert i Nikomedeia, og dermed ble praktisering av den kristne tro tillatt i riket. Keiser Konstantin den store, som i mange år residerte i Nikomedeia, døde i 337 i Achyron(a), en forstad til Nikomedeia.

I år 330 hadde imidlertid den samme romerske keiser Konstantin valgt seg det gamle Byzantion som residensby, og byen fikk da navnet Konstantinopel. Mens Konstantinopel nå fikk all oppmerksomhet, avtok tilsvarende for Nikomedeia, men ved å ligge ved innfartsveien til hovedstaden var den fortsatt av betydning. Den ble siden en viktig militærbase.

I 1075 hadde Süleyman, sønn av Kutalmiş, erobret Nikomedeia. En stakket stund tilhørte da byen rum-seldsjukkenes rike, til den i 1085 ble gitt tilbake til det bysantinske rike (Østromerriket).[1]

Til slutt ble byen erobret av det tyrkiske osmanske riket i 1338.

Jordskjelv[rediger | rediger kilde]

17. august 1999 ble Izmit utsatt for et kraftig jordskjelv som førte til at om lag 19 000 mennesker omkom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jfr. Runciman, Steven (1978): Geschichte der Kreuzzüge. Cambridge University Press, s. 76.