Arpad Elo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arpad Elo
Født25. aug. 1903Rediger på Wikidata
PápaRediger på Wikidata
Død5. nov. 1992Rediger på Wikidata (89 år)
MilwaukeeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Sjakkspiller, fysiker, akademiker, universitetslærer, oppfinner, statistikerRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Chicago (–1926)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, UngarnRediger på Wikidata
InstitusjonerMarquette University
FagfeltFysikk, astronomi

Arpad Emrick Elo (født Élő Árpád Imre[1][2], 25. august 1903 i Egyházaskesző, Ungarn, død 5. november 1992 i Brookfield Wisconsin) er opphavsmannen til Elo-ratingsystemet for tomannsspill som sjakk eller Go.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Arpad Elo ble født i Ungarn og flyttet som barn til USA med sine foreldre i 1913.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Elo var professor i fysikk ved universitetet i Marquette i Milwaukee, Wisconsin. Han var også en svært dyktig sjakkspiller. Innen 1930-årene var han den sterkeste spilleren i Milwaukee, en av USAs sterkeste sjakkbyer. Elo vant «the Wisconsin State Championship» åtte ganger.[3]

Elo døde i Brookfield, Wisconsin i 1992.

Elos ratingsystem[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Elo-rating

Elo er mest kjent for sitt ratingsystem for sjakkspillere. Det opprinnelige sjakkratingsystemet ble utviklet i 1950 av Kenneth Harkness, økonomisjef i De forente staters sjakkforbund (USCF). Innen 1960 utviklet Elo sin egen formel, basert på alle data samlet opp ved å bruke ratingsystemet til Harkness. Formelen hadde grunnlag i matematiske metoder hentet fra statistikkfaget, og utgjorde en forbedring av Harkness-systemet. Det nye ratingsystemet ble godkjent på et møte i USCF i St. Louis, Missouri i 1960.

I 1970 bestemte FIDE, verdens sjakkforbund, å bruke Elo-ratingsystemet. Fra da av og til midten av 1980-årene var det Elo selv som sto for ratingkalkulasjonene. Arbeidet med kalkuleringene var på den tiden en relativt overkommelig oppgave, siden det var færre enn 2000 spillere som ble ratet av FIDE. Etter hvert ga FIDE ansvaret for ratingberegningene videre til andre, ekskludert Elo. FIDE la også til nye regler for «kvalifikasjoner for rating» i sin håndbok som tildelte vilkårlige ratinger (typisk i 2200-området som er det laveste sjiktet for en sjakkmester) for spillere som scorte minst 50% i noen få utvalgte turneringer, som for eksempel sjakkolympiader.[4][5] Elo og andre protesterte mot disse nye reglene, begrunnet med at disse var vilkårlige og politisk drevet frem.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]