Arna Busser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DAF-buss med karosseri fra Arna Busser, levert til Romerike Busstrafikk.
I 1987 fikk Arna Bruk landets så langt største enkeltbestilling av busser gjennom tidene, 66 bybusser med Volvo B10R-chassiser til AS Oslo Sporveier.[trenger referanse]

Arna Busser AS var en norsk produsent av busskarosserier. Fabrikken lå på Arnatveit i Indre Arna i Bergen. Karosserifabrikken var eid av Arna Bruk, og produserte busskarosserier fra 1947 til fabrikken gikk konkurs i 1997. Arna bygde bl.a. mange busser til bytrafikken i Oslo (Oslo og Follo Busstrafikk fra og med 1972 samt senere også Oslo Sporveier), og Bergen (Bergen Sporvei/Gaia Trafikk).

Konkursboet etter Arna Busser ble i 1997 overtatt av Vest, som opprettet selskapet Arna Buss-Service AS for å videreføre serviceavdeling og ettermarked for tidligere Arna-kunder, men videreførte ikke karosseriproduksjonen. I 1999 ble Arna Buss-Service innfusjonert i Oslo-selskapet BusSupply AS, som solgte forskjellige produkter for bussmarkedet, sånn som skiltkasser og klimaanlegg, og avdelingen i Arna kunne da også tilby det.[1] I 2000 begynte man også å montere minibusser hos BusSupply i Arna, først og fremst med montering av seter og gulv/interiør i råbygde kassevogner, men også mer avanserte operasjoner som forlengelse av karosseriet eller innmontering av bussdører og panoramavinduer.[2] Minibussproduksjonen ble lagt ned 1. juli 2006, da man innså at den ikke var mulig å gjøre lønnsom.[3]

I dag er det fortsatt bussrelatert aktivitet i avdelingen i Arna med vedlikehold og ettermarked for Iveco Bus i bergensområdet, blant annet i forbindelse med flere bussanbud for Skyss.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vest-Busscar Service AS - Historikk». Vest-Busscar. Arkivert fra originalen 17. juli 2002. 
  2. ^ «Vestside – Medarbejderblad for Vest-Busscar, nr. 1» (PDF) (dansk). Vest-Busscar. mai 2002. Arkivert fra originalen (PDF) 29. juli 2003. 
  3. ^ «Seier opp 13 i Arna». NRK Sogn og Fjordane. 30. mai 2006. Besøkt 29. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


bussstubbDenne bussrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.