Armando Guebuza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Armando Emílio Guebuza
Guebuza2006.jpg
Født20. januar 1943 (76 år)
Portugal Nampulaprovinsen i Portugisisk Øst-Afrika (nåværende Mosambik)
Barn Valentina Guebuza
Beskjeftigelse Politiker
Parti FRELIMO
Nasjonalitet Mosambik
Utmerkelser Amílcar Cabral-ordenen, storkjede av Infante Dom Henriks orden
Mosambiks president
2. februar 200515. januar 2015
ForgjengerJoaquim Chissano
EtterfølgerFilipe Nyusi


Armando Emílio Guebuza (født 20. januar 1943) var president i Mosambik fra 2005 til 2015. Han var FRELIMOs kandidat i valget i desember 2004 som han vant med 63,7% av stemmene. Han ble tatt i ed 2. februar 2005. Internasjonale observatører i valget kritiserte det faktum at den nasjonale valgkommisjonen (CNE) ikke klarte å gjennomføre et rettferdig og oversiktlig valg. De nevnte en rekke mangler ved valgautoritetene som det styrende partiet FRELIMO trakk nytte av.

Guebuza er et tidligere medlem av partiets politbyrå og tjente i en kort periode som del av det ti medlemmer store kollektive statsoverhode etter det uventede dødsfallet til Samora Machel i 1986.

Guebuza ble født i det nordlige Mosambik. Han sluttet seg til FRELIMO i en alder av 20 år, kort tid etter at det startet Mosambiks uavhengighetskrig mot Portugal. Innen uavhengigheten ble oppnådd i 1975, hadde Guebuza blitt en viktig general og leder i FRELIMO. Han ble innenriksminister i Machel-regjeringen og gav ordre om å tvinge portugisiske innbyggere til å forlate landet innen 24 timer, kjent som «24 20»-ordren på grunn av at innbyggerne ble begrenset til å ta med seg 20 kg med bagasje. I løpet av 1980-årene utviklet Guebuza et upopulært program kjent som «operasjon produksjon» hvor arbeidsløse mennesker fra de urbane områdene ble flyttet til landsbygda i de nordlige delene av landet. Etter Machels død i et flykrasj i Sør-Afrika, ble han del av en komité som etterforsket omstendighetene rundt krasjet, men som ikke fant en endelig konklusjon. Han representerte FRELIMO i fredsforhandlingene med RENAMO-geriljaen som førte til fredsavtalen i Roma som ble signert i 1994.

Etter at den sosialistiske økonomiske politikken til president Joaquim Chissano ble oppgitt, som førte til privatisering av statsselskaper, ble Guebuza en vellykket og rik forretningsmann, særlig innen byggebransjen, eksport og fiskeindustrien.

Han ble valgt som FRELIMOs presidentkandidat i 2002 etter en tøff intern kamp i partiet. Han ble generalsekretær i partiet samme år.