Aristoteles Onassis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aristoteles Onassis
Aristotle Onassis 1967cr.jpg
Onassis i 1967
FødtAριστοτέλης Σωκράτη Ωνάσης
20. januar 1906
Izmir
Død15. mars 1975[1][2][3][4] (69 år)
Paris
Gravlagt Skorpios
Ektefelle Jacqueline Kennedy Onassis (19681975), Athina Livanos (19461960)
Partner(e) Maria Callas (19591968)
Barn Christina Onassis, Alexander Onassis
Beskjeftigelse Skipsreder, diplomat, vannpolospiller
Nasjonalitet Hellas

Aristoteles Sokratis Onassis (gresk: Αριστοτέλης Ωνάσης, Aristotelis Onasis) (født 15. januar 1906 i Melantia i Smyrna, død 15. mars 1975 i Neuilly-sur-Seine ved Paris) var en gresk skipsreder og entreprenør. Han etablerte også det greske flyselskapet Olympic Airways i 1957.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Aristoteles Onassis på besøk i Persia, en gang rundt 1970.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Aristoteles Onassis ble født i Smyrna i det osmanske riket (nåværende Izmir) og emigrerte som 16-åring statsløs med Nansenpass med familien til Argentina etter den første verdenskrig. Til å begynne med arbeidet han i en telefonveksel.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Med tiden avanserte han til gresk generalkonsul, og hadde etter bare noen få år blitt dollarmillionær ved handel med råtobakk og deretter ved å investere pengene i fartøyer. Han gav seg dermed inn i rederverdenen.

I Argentina bygget han seg etter hvert opp som skipsreder, ikke minst innenfor hvalfangst; hvor han hadde nær kontakt med norske skipsredere, blant dem Anders Jahre og Erling Dekke Næss. I Anders Jahres tidligere bolig i Midtåsen i Sandefjord ligger «Onassis-suiten» i andre etasje, som fikk navnet etter at Aristoteles Onassis en gang overnattet her, og Anders Jahres lystbåt, «Jacqueline», var oppkalt etter Onassis' kone Jacqueline Kennedy Onassis.

Etter den andre verdenskrig brukte Onassis mulighetene som bød seg ved behov for ny tonnasje og ekspanderte ytterligere. I 1954 ble han etterforsket for skattesvik av FBI og gikk med på et forlik hvor han betalte 7 millioner amerikanske dollar.

Etter andre verdenskrig kjøpte Onassis en utrangert kanadisk fregatt, pusset den opp og brukte den som sin private lystyacht. Yachten «Christina O» navngitt etter datteren Christina Onassis, var et midtpunkt for verdenssosieteten på 1950-tallet, og kjente personligheter som Winston Churchill, John F. Kennedy og Marilyn Monroe var gjester ombord.

Onassis levde i mange år sammen med operasangeren Maria Callas. Den 20. oktober 1968 giftet Onassis seg med Jaqueline Kennedy, enken etter den myrdede president John F. Kennedy, og han var gift med henne til sin død. Siden Onassis' eneste sønn hadde omkommet, var hans enearving datteren Christina Onassis, og etter hennes død var hennes datter Athina Onassis eneste arvtager.

Onassis døde etter flere års sykdom av lungebetennelse i 1975 i Neuilly-sur-Seine utenfor Paris, Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Aristotle Socrates Onassis, biography/Aristotle-Socrates-Onassis
  2. ^ Autorités BnF, Aristotélīs Ōnásīs, 120494116
  3. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Aristoteles Onassis, 00000005434
  4. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, Aristotle Socrates Onassis, 6278

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]