Argentinosjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Argentinosjøen
Lago Argentino
Lago Argentino, fra Perito Moreno-breen
LandArgentina
LandArgentina
Areal 1 415 km²
Høyde 187 moh.
Dybde500 m (maks)
150 m (snitt)
Volum219,9 km³ 
Nedbørfelt 17 000 km²
UtløpSanta Cruz
Posisjon
Kart
Argentinosjøen
50°13′00″S 72°25′00″V

Argentinosjøen (spansk: Lago Argentino) er en innsjø i Patagonia, sør i Argentina. Den ligger nær den chilenske grensen i den sørvestlige delen av provinsen Santa Cruz. Innsjøen grenser i vest til Andes og nasjonalparken Los Glaciares nasjonalpark som blant annet inneholder isbreen Perito Moreno.

Argentinosjøen er med et areal på 1 415 kvadratkilometer Argentinas største innsjø.[1] Ved den østre enden av innsjøen ligger byen El Calafate, som har de siste årene opplevd en stor befolkningsvekst, og er i dag et viktig turistsentrum. Omkring den vestlige delen av innsjøen dominerer det tørt patagoniske steppelandskapet. Lengst i vest deles innsjøen opp i to smalere, fjordlignede armer som strekker seg mot nord og sør. I den nordlige enden finnes isbreen Upsala. I sør ligger den mest besøkte isbreen, Perito Moreno. Vannet i innsjøen kommer fra isbreer i vest og fra innsjøer og vassdrag som får vannet sitt fra isbreer. Det gjør at vanntemperaturen er lav og at det forekommer isfjell i hele innsjøen - også om sommeren.

Siden 1981 står Argentinosjøen, sammen med Los Glaciares nasjonalpark, på Unescos liste over verdensarvsteder.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Principales lagos de la república Argentina». ign.gob.ar. Instituto Geográfico Nacional (IGN). 2015. Besøkt 3. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]