Are Holen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Are Holen
Are Holen.jpg
Holen i 2008.
Foto: Geir Mogen/NTNU
Født18. juli 1945 (74 år)
Beskjeftigelse Psykiater
Nasjonalitet Norge

Are Holen (født 18. juli 1945 i Oslo) er en norsk psykiater og psykolog. Han er professor ved Institutt for nevromedisin ved NTNU i Trondheim.

Holen ble cand.psychol. i 1972 og cand.med. i 1978, og har også studert sanskrit i tre år. Han ble dr.med. i 1990 på avhandlingen A long-term outcome study of survivors from a disaster: The Alexander L. Kielland disaster in perspective og er spesialist i psykiatri. Han er nasjonalt og internasjonalt kjent for sine arbeider innen stress- og katastrofeforskning.

Holen var universitetslektor i psykiatri ved Universitetet i Oslo 1984–1990 og forsker ved Langley Porter Psychiatric Institute ved University of California, San Francisco 1991–1992. Han ble førsteamanuensis i medisinske adferdsfag ved Universitetet i Trondheim (nå NTNU) i 1993, der han senere ble professor.

Han har opptrådt som sakkyndig i en rekke straffesaker i det norske rettsapparatet, blant annet 22. juli-rettssaken.[1] Sammen med Dagfinn Winje fra Universitetet i Bergen har Holen kartlagt og utarbeidet en rapport om skadevirkninger fra ofrene etter 22. juli-angrepene.

Han grunnla i 1966 organisasjonen Acem, og har utviklet metoden Acem-meditasjon.[2]

Holen ble i 2014 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin samfunnsnyttige innsats.[3]

Han er gift med psykolog Turid Suzanne Berg-Nielsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]