Arbeidstillatelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arbeidstillatelse (oppholdstillatelse for å arbeide) er en tillatelse fra det offentlige som gir en person rett til å arbeide i et fremmed land.

Norge[rediger | rediger kilde]

Oppholdstillatelse for å arbeide er en tillatelse som kreves av utenlandske statsborgere for å arbeide eller drive ervervsvirksomhet i Norge, uavhengig om personen skal motta godtgjørelse eller ikke[1]. I hovedsak gir Norge to typer oppholdstillatelser til utlendinger som skal arbeide her: faglært og sesongarbeid (i tillegg finnes det ordninger for enkelte arbeidssøkere, sjøfolk, forskere, kulturarbeidere mv.). Det er ikke nødvendig med slik oppholdstillatelse for nordiske statsborgere (danske, svenske, finske og islandske statsborgere) eller statsborgere fra et land som omfattes av EØS-avtalen. Utenlandske statsborgere som bor i Norge og har permanent oppholdstillatelse, har generell adgang til å arbeide og drive ervervsvirksomhet[2]. Utlendingsdirektoratet (UDI) har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge.[3]

Hvis en norsk arbeidsgiver skal ansette noen som er borger av et land utenfor EU/EØS-området, må man sjekke at arbeidstakeren har gyldig oppholdstillatelse[4].

Du kan få oppholdstillatelse som sesongarbeider hvis du skal gjøre en jobb som bare kan gjøres på en spesiell tid av året, eller du skal være ferievikar for en fast ansatt. Du må ha fått en jobb før du søker om oppholdstillatelse hos UDI[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skal søke: Arbeidsinnvandring - UDI». www.udi.no. Besøkt 12. oktober 2018. 
  2. ^ «Permanent oppholdstillatelse - UDI». www.udi.no. Besøkt 12. oktober 2018. 
  3. ^ «Skal søke - UDI». www.udi.no. Besøkt 12. oktober 2018. 
  4. ^ «Arbeidsgivere: Ansette en person som ikke er EU/EØS-borger». UDI. Besøkt 27. juni 2019. 
  5. ^ «Skal søke: Sesongarbeider». UDI. Besøkt 27. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]