Araguaia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Araguaia
LandBrasils flagg Brasil
DelstaterGoiás, Mato Grosso, Tocantins, Pará
Lengde2 627 km
Nedbørfelt358 125 km²
MiddelvannføringVed Conceicaodo Araguaia: 6172[1] /s
MunningSamløp med Tocantins
Araguaia
Nedbørfeltet til Araguaia og Tocantins
Kart
Araguaia
17°58′00″S 53°04′00″V

Ved Araguaia

Araguaia (portugisisk: Araguaia) er ei elv i Brasil. Den er den største sideelva til Tocantins, og er 2 627 km lang, med et nedbørfelt358 125 km².

Geografi[rediger | rediger kilde]

På grunn av det enorme antallet sideelver er det ikke lett å entydig bestemme elvas kilde. Viktige sideelver har sitt utspring i fjellkjeden Araras i Mato Grosso, og også i fjellkjeden Divisões i Goiás. I hehold til andre kilder er Araguaías kilder i Caiapó-fjellkjeden, på grensen mellom Goiás og Mato Grosso. Fra kildeområdene renner elva mot nordøst til samløpet med Tocantins nær byen São João.

Langs sitt løp danner elva grensa mellom delstatene Goiás, Mato Grosso, Tocantins og Pará. Omtrent midtveis i løpet deler Araguaia seg i to grener, en vestlig som beholder navnet Araguaia og en østlig gren kalt Rio Javaés. Elvegrenene løper senere sammen, og danner dermed Bananaløya, verdens største elveøy.

En stor del av Araguaias løp er seilbar hele året, men nedenfor Bananal blir elva avbrutt av stryk.

Det sammenlagte nedslagsfeltet til elvene Araguaia og Tocantins (også kalt Araguaia-Tocantinsbekkenet) utgjør rundt 9.5 % av Brasils territorium. Området er en integrert del av Amazonasbekkenet, selv om Tocantins (og dermed Araguaia) ikke er ei sideelv til Amazonas.

«Araguaia» betyr «Araelva» på det lokale Tupispråket.

Araguaias største sideelv er Rio das Mortes, som har sitt utspring i Serra de Sao Jeronymo, nær Cuiabá i Mato Grosso. Andre viktige sideelver er Bonito, Garcas, Cristallino og Tapirape fra vest, og Pitombas, Claro, Vermelho, Tucupa og Chavante fra øst.

Blant de viktigste byene langs Araguaia er Barra do Garças, Aragarças, Aruanã, Luiz Alves, São Félix do Araguaia, Santa Terezinha, Araguacema, Conceição do Araguaia, Xambioá, São Geraldo do Araguaia og São João do Araguaia.


Turisme[rediger | rediger kilde]

Flere områder langs elveløpet er beskyttet via nasjonalparker og annet, som Emas nasjonalpark og Araguaia nasjonalpark. Araguaia er velkjent for sin vakre natur, og et spesielt bemerkelsesverdig særpreg er elvas «strender» – lyse sandbanker som dekker elvebreddene fra mai til oktober. I løpet av de siste årene har enkelte strekninger av elva blitt viktige destinasjoner for økoturisme. Sammen med båtturer er amatørfiske en populær aktivitet blant både brasilianske og internasjonale turister.

Til tross for den juridisk beskyttelsen som lange strekninger av Araguaia nyter godt av, representerer flere utviklingsprosjekter en potensiell trussel mot dette ennå uberørte landskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]