Hopp til innhold

Apple-tastatur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Macintosh Classic fra tidlig på 90-tallet med Apple Mac tastatur.
Tastaur til Mac OS X, versjoner etter 2001.
Ny versjon av Mac OS X-tastaturet i aluminium (2009).
Ny versjon av Mac OS X-tastaturet i aluminium (2009), utførelse med numerisk tastatur.

Apple-tastatur er en tastaturvariant for Apple Macintosh. Tastaturet produseres av Apple og leveres med Apples maskiner. Dette er i hovedsak likt andre tastaturer, men har noen taster for spesialtegn som skiller seg fra andre varianter av tastaturet og er spesielle for Macintosh. I tillegg gir det mulighet for å bruke Windowskommandoer som er adoptert senere på PC-maskiner (gradvis fra rundt 1990) og noen spesielle Macinstoshfasiliteter.

Opprinnelig ble tastaturet levert uten separat numerisk tastatur. I en tidlig fase av utviklingen ble tastaturet utvidet med numerisk felt (regnefelt) på høyre side, og senere også supplert med separate kommandotaster øverst. De numeriske tastene er praktiske til arbeid som omfatter tallbehandling, mens kommandotastene øverst mest har betydning til spesielle bruksformål samtidig som de også er koplet til enkelte fasiliteter i de nyeste versjonene av operativsystemet.

På den opprinnelige Macintoshmaskinen fra 1984, Mac 128, var tastaturet og systemet Finder sammen med den da spesielle datamusa et konsept som bidro til å gjøre maskinen spesiell. På tastaturet ble de kjente funksjonene gjør om, kopier, klipp, og lim introdusert, og disse kunne brukes ved å velge i menyene i Finder (nå også tilsvarende i Windows), og de kunne alternativt brukes mer effektivt med kommandotaster på tastaturet.

Ved å holde inne kommandotasten (begge sider av ordskiller) og trykke henholdsvis z (gjør om), x (klipp), c (kopier) eller v (lim inn) ble disse funksjonene raskere å utføre enn ved å bruke menyene. I tillegg ga manualen informasjon om maskinens andre muligheter. Slike eksempler er:

  • Skjermfoto: Hold inne kommandotasten og shifttasten og skriv 3
  • Spesialtegn: Velg Vis tastatur i Eplemenyen og se valgmulighetene visuelt
  • Flytende orddeler (Linjeskift): Hold inne kommandotasten og skriv bindestrek
  • Brukerbestemt linjeskift: Hold inne "shift" og skriv linjeskift
(Shift: Tasten som ellers brukes til å velge store bokstaver.)
  • Nytt avsnitt: Bruk tasten som var linjeskift på gamle skrivemaskiner
(Tekstbehandlingsprogrammer.)
Kommandotast
Option

Et skjermfoto gir ei bildefil som plasseres på Skrivebordet i Finder. Forskjellige spesialtegn vistes ved å bruke kombinasjoner av tastaturkommandoer ved å holde inne en eller flere av disse tastene: Kommando, opsjon, ctrl og shift. Antallet skrifttegn og spesialtegn maskinen ga direkte tilgang til var betydelig, og maskinen var egentlig et lite grafisk verksted. Det var derfor en naturlig følge at Apple også lanserte laserskriveren LaserWriter.

Disse funksjonene har fulgt Macintoshkonseptet siden. Det er to begivenheter som har endret maskinens særstilling, først innovasjonen av Windows som begynte på åttitallet, og så internettbølgen som begynte på nittitallet. Introduksjonen av OS X som er Apples nyeste operativsystem som skjedde i 2001 har endret innholdet i tastaturet og maskinsystemet. Nå skal maskinen kunne kommunisere mer med andre maskinsystem, og har derfor et modifisert tastatursystem. Dette er litt mindre praktisk enn tidligere, men gir samme muligheter og mer til.

På operativsystemet OS X er menyvalget Tastatur i Eplemenyen blitt borte og erstattet av en egen flagget meny (norsk flagg i Norge) øverst til høyre på skjermen. I den finnes nå de to alternativene Vis tastaturvisning og Vis tegntabell som gir valgmuligheter for spesialtegn. Tastaturet er ribbet for de gamle funksjonene, men de finnes igjen i tegntabellen som er kraftig utvidet og gir mulighet til å peke og trekke med musa for å få tegnene inn i et dokument.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata