Programvareversjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Programvareversjoner er ulike versjoner av samme programvare som utgis etter revisjoner og/eller endringer. Det finnes forskjellige rutiner for versjonering.

Progressiv versjonering[rediger | rediger kilde]

Versjonene deles inn i «major», «minor» og «build».[trenger referanse] Major økes hver gang det slippes en ny stor utgivelse med relativt mange endringer siden sist major-utgave. Minor økes hver gang det gjøres en endring, uansett om denne er stor eller liten. Build endres hver gang programmet kompileres for eksempel etter en feilretting, det er også vanlig å begynne build-nummereringen på nytt hver gang major eller minor økes.

Numerisk ser dette for eksempel slik ut: 2.9.28 (major).(minor).(build)

Datoversjonering[rediger | rediger kilde]

Se også: ISO 8601

Noen prosjekter har jevnlige utgivelser med planlagt utgivelse for eksempel én eller to ganger i året. Da er det vanlig å benytte årstall og måned for utgivelsen som versjonsnummer. Ubuntu og Mandriva er eksempler på slike prosjekter. Versjonsnummeret for Ubuntu er tilsynelatende ut som major og minor numre, men det som ser ut som major nummer er årstall uten de innledende «20». Utgaven «16.04» dermed fra april 2016. Mandrake bruker et sammensatt versjonsnummer, hvor første tall er årstallet og andre tallet er et løpenummer for utgaven. Versjonen «2010.1 alpha 2» kom 6. februar 2010, mens «2010.2» kom 22. desember 2010.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]