Apostolic Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Apostolisk trosmisjon»)

Apostolic Church, Apostolic Faith Church, Apostolic Faith Mission eller Apostolisk trosmisjon var det første organiserte pinsefellesskapet i pinsevekkelsen. Etterhvert som pinsefellesskapet vokste, spredte det seg, særlig fordi menigheter delte seg og dannet nye menigheter, den opprinnelige greinen har fortsatt under navnet Apostolic Faith Church.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vekkelsen i Azusa street, Los Angeles, i 1906, regnes som pinsevekkelsens begynnelse, og det var her at pinsekraften og åndsdåpen (dåpen i Den hellige ånd) virkelig fikk et verdensvidt gjennombrudd. Den afro-amerikanske pastoren William J. Seymour hadde tro på og underviste om tungetale som en stadfestelse på å være åndsdøpt, eller fylt av Den hellige ånd.

Etterhvert fikk vekkelsen navnet Apostolic Faith Mission' (Apostolisk trosmisjon) og det hele ble litt mer organisert. Med i lederskapet for menigheten var William J. Seymour, Tom Hezmalhach, F.F. Bosworth, John G. Lake og Broder Adams.

I et forholdsvis lite[klargjør] hus i Azusa street møttes mennesker med ulik kristen bakgrunn. Det eksisterte en sjelden grad av raseblanding, afro-amerikanere, etterkommere av europeiske bosettere, og latinamerikanere.[trenger referanse] I begynnelsen var det et kontinuerlig møte, mennesker som kom og gikk hele døgnet. Etter en tid ble det avholdt møter sju dager i uken, tre ganger daglig. Tema som helliggjørelse, tungetale og åndsdåp, var sentrale i møtene. Vekkelsen i Azusa street varte i tre og et halvt år og har i ettertid spredt seg internasjonalt.[trenger referanse] Etter få år var pinsevekkelsen spredt over hele det amerikanske kontinentet.[trenger referanse]

Ett hundre år senere har vekkelsen vokst til 600 millioner pinsekristne.[1] De fleste karismatiske kristne grupperinger i verden har sine røtter tilbake til Seymours menighet, Apostolic Faith Mission.[trenger referanse]

Bevegelsen opererer imidlertid ikke samlet. Etter et par år begynte man å merke uenigheter i ledelsen. Samtidig oppsto det lokale bevegelser som hadde sin egen historie og bakgrunn. Dette resulterte i at bevegelsen spredte seg og det ble dannet egne fri menigheter av åndsdøpte mennesker[trenger referanse].

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bevegelsen har sitt hovedkvarter i Portland i Oregon i USA. Menigheten har forgreininger i mange land. I Norge har denne pinseretningen hatt flere menigheter, og to av disse eksisterer fremdeles, i Stavanger og Tromsø[2]. Tidligere fantes menigheter i Bergen, Voss, Trondheim, Kristiansand, Risør, Dalen i Telemark og Drammen. I Norden var det tidligere menigheter i Danmark (Horsens og København) og i Finland. Det er imidlertid i Afrika, særlig Nigeria den står sterkt.

Bevegelsens viktigste organ, bladet The Apostolic Faith, ble først utgitt i Azusa Street. Etter 1908 var bladet overtatt av Apostolic Faith Church i Portland, og utgitt der.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen, Oddvar. 2007
  2. ^ Høsten 2012

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Korsets Seier 2006 – 2007. Artikelserien: Pinsebevegelsen 100 år.
  • Johansen, Oddvar. 2006a. Fra Azusa til hele verden. Korsets Seier, 12. mai 2006, side 14-15.
  • Johansen, Oddvar. 2006b. Der helligheten sitter i høysetet. Korsets Seier, 19. mai 2006, side 14-15.
  • Johansen, Oddvar. 2007. Sterk vekst for pinsevekkelsen i 2006. Korsets Seier. 5. januar 2007 side 2-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]