Apostolic Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Apostolic Church, Apostolic Faith Church, Apostolic Faith Mission eller Apostolisk trosmisjon var det første organiserte pinsefellesskapet i pinsevekkelsen. Etterhvert som pinsefellesskapet vokste, spredte det seg, særlig fordi menigheter delte seg og dannet nye menigheter, den opprinnelige greinen har fortsatt under navnet Apostolic Faith Church.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vekkelsen i Azusa street, Los Angeles, i 1906, regnes som pinsevekkelsens begynnelse, og det var her at pinsekraften og åndsdåpen (dåpen i Den hellige ånd) virkelig fikk et verdensvidt gjennombrudd. Den afro-amerikanske pastoren William J. Seymour hadde tro på og underviste om tungetale som en stadfestelse på å være åndsdøpt, eller fylt av Den hellige ånd.

Etterhvert fikk vekkelsen navnet Apostolic Faith Mission' (Apostolisk trosmisjon) og det hele ble litt mer organisert. Med i lederskapet for menigheten var William J. Seymour, Tom Hezmalhach, F.F. Bosworth, John G. Lake og Broder Adams.

I et forholdsvis lite hus i Azusa street, møttes mennesker med ulik kristen bakgrunn. De hadde også ulik hudfarge, det var fargede, hvite og latinamerikanere. I begynnelsen var det kontinuerlig møte, mennesker som kom og gikk hele døgnet, mennesker bad og lovpriste Gud. Etter en tid ble det møter sju dager i uken, tre ganger daglig. Tema som helliggjørelse, tungetale og åndsdåp, var sentrale i møtene. Vekkelsen i Azusa street varte i tre og et halvt år og har i ettertid spredt seg som en løpeild over hele verden. Kun etter få år var pinnsevekkelsen spredt over hele det amerikanske kontinentet.

Ett hundre år senere har vekkelsen vokst til 600 millioner pinsekristne.[1] De fleste karismatiske kristne grupperinger i verden har sine røtter tilbake til Seymours menighet, Apostolic Faith Mission.

Bevegelsen opererer imidlertid ikke samlet. Etter et par år begynte man å merke uenigheter i ledelsen. Samtidig oppsto det lokale bevegelser som hadde sin egen historie og bakgrunn. Dette resulterte i at bevegelsen spredte seg og det ble dannet egne fri menigheter av åndsdøpte mennesker. Bevegelsens viktigste organ - bladet The Apostolic Faith ble først utgitt i Azusa Street. Etter 1908 var bladet overtatt av Apostolic Faith Church i Portland, Oregon og utgitt der.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Apostolic Faith Church er et trossamfunn som kan spore sine røtter til menigheten i Azusa Street. De har sitt hovedkvarter i Portland i Oregon i USA. Menigheten har forgreininger i mange land. I Norge har denne pinseretningen hatt flere menigheter, og to av disse eksisterer fremdeles, i Stavanger og Tromsø[2]. Tidligere fantes en menighet i Bergen. I Norden var det tidligere menigheter i Danmark (Horsens og København) og i Finland. Det er imidlertid i Afrika, særlig Nigeria den står sterkt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser og kilder[rediger | rediger kilde]

  • Korsets Seier 2006 – 2007. Artikelserien: Pinsebevegelsen 100 år.
  • Johansen, Oddvar. 2006a. Fra Azusa til hele verden. Korsets Seier, 12. mai 2006, side 14-15.
  • Johansen, Oddvar. 2006b. Der helligheten sitter i høysetet. Korsets Seier, 19. mai 2006, side 14-15.
  • Johansen, Oddvar. 2007. Sterk vekst for pinsevekkelsen i 2006. Korsets Seier. 5. januar 2007 side 2-3.
  1. ^ Johansen, Oddvar. 2007
  2. ^ Høsten 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]