Apeplanetens hemmelighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apeplanetens hemmelighet
orig. Beneath the Planet of the Apes
Apeplanetens hemmelighet
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Eventyr
Utgivelsesår1970
Prod.landUSA
Lengde1 t. 35 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (1970) (Norge)
Bak kamera
RegissørTed Post
ProdusentArthur P. Jacobs
ManusforfatterPaul Dehn
Mort Abrahams
Paul Dehn
MusikkLeonard Rosenman
SjeffotografMilton R. Krasner
KlippMarion Rothman
Foran kamera
Hovedrolle(r)James Franciscus
Kim Hunter
BirollerMaurice Evans
Charlton Heston
Annen informasjon
Distributør20th Century Fox
Premiere(r)26. mai 1970 (USA)
7. september 1970 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Apeplanetens hemmelighet (originaltittel: Beneath the Planet of the Apes) er en amerikansk dystopisk science fiction- og eventyrfilm fra 1970 regissert av Ted Post. Filmen er en direkte oppfølger til Apeplaneten og handler om jakten på Taylor, som forsvinner etter en mystisk hendelse i «den forbudt sone». Hovedrollene spilles av James Franciscus og Kim Hunter, mens Charlton Heston har en birolle.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter der den første slapp, og følger Taylor og Nova ut i ørkenen på jakt etter flere mennesker. Etterhvert blir de utsatt for noen mystiske fenomen i «den forbudt sone», og Taylor forsvinner plutselig sporløst mens han undersøker et av dem. I et desperat forsøk på å finne hjelp fortsetter Nova videre ut i ørkenen, og støter etter hvert på en annen astronaut, John Brent. Brent er en kollega av Taylor som var sendt ut i rommet i håp om å finne og redde Taylor og hans mannskap. Brent følger med Nova tilbake til apekolonien hvor han treffer Zira og Cornelius som hjelper også ham med nyttige tips om hvor han kan finne Taylor. Det viser seg at Taylor forsvant i en underjordisk by som består av restene av New York – i år 3955. Byen er befolket av avanserte mennesker med overnaturlige evner og som tilber en atombombe som gud. Samtidig med dette planlegger gorillaene et storstilt angrep på byen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Harrison og Franciscus fra en scene i filmen

Apeplanetens hemmelighet fikk dårligere mottakelse enn den første filmen, men regnes av mange som den beste av oppfølgerne. Den har fått 38 % på Rotten Tomatoes.[1]

Filmen ble en moderat kommersiell suksess, men innbrakte mindre enn den første. I USA spilte den inn drøyt 19 millioner dollar, ca. halvparten av det den første tjente inn.[2]

For de andre filmene i denne serien, se Apeplaneten (alternativer).

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Beneath The Planet Of The Apes». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 24. april 2019. 
  2. ^ «Planet of the Apes Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 1. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]