Apeplanetens hemmelighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Apeplanetens hemmelighet
orig. Beneath the Planet of the Apes
Generell informasjon
Sjanger Sciencefiction
Mystery
Fremtidsfilm
Eventyrfilm
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 26. mai 1970
Norge 7. september 1970
Lengde 95 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 16 år (1970)
Produksjon
Regissør Ted Post
Manus Paul Dehn
Mort Abrahams
Paul Dehn
Produsent Arthur P. Jacobs
Musikk Leonard Rosenman
Sjeffotograf Milton R. Krasner
Medvirkende James Franciscus
Kim Hunter
Maurice Evans
Charlton Heston
Filmselskap Twentieth Century Fox Film Corp.
Eksterne lenker

Apeplanetens hemmelighet (originaltittel: Beneath the Planet of the Apes) er en amerikansk dystopisk sciencefiction-film fra 1970 med James Franciscus og Kim Hunter i hovedrollene. Charlton Heston har en birolle i denne oppfølgeren. Regi er ved Ted Post.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter der den første slapp, og følger Taylor og Nova ut i ørkenen på jakt etter flere mennesker. Etterhvert blir de utsatt for noen mystiske fenomen i «den forbudt sone», og Taylor forsvinner plutselig sporløst mens han undersøker et av dem. I et desperat forsøk på å finne hjelp fortsetter Nova videre ut i ørkenen, og støter etter hvert på en annen astronaut, John Brent (James Franciscus). Brent er en kollega av Taylor som var sendt ut i rommet i håp om å finne og redde Taylor og hans mannskap. Brent følger med Nova tilbake til apekolonien hvor han treffer Zira og Cornelius (denne gangen spilt av David Watson) som hjelper også ham med nyttige tips om hvor han kan finne Taylor. Det viser seg at Taylor forsvant i en underjordisk by som består av restene av New York – i år 3955. Byen er befolket av avanserte mennesker med overnaturlige evner og som tilber en atombombe som gud. Samtidig med dette planlegger gorillaene et storstilt angrep på byen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Fikk dårligere mottakelse enn den første filmen, men regnes av mange som den beste av oppfølgerne. Den har fått beskjedene 43% på Rotten Tomatoes [1]. Filmen hadde en brukbar kommersiell suksess, men innbrakte mindre enn den første. I USA spilte den inn drøyt $17 millioner, ca. halvparten av det den første tjente inn på am. kinoer [2].

For de andre filmene i denne serien, se Apeplaneten (alternativer).

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]