Antonio del Pollaiuolo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Den hellige Sebastians martyrium» (1473-1475). National Gallery, London.

Antonio di Jacopo d'Antonio Benci, bedre kjent som Antonio del Pollaiuolo (født omkring 1432 i Firenze, død 4. februar 1498 i Roma), var en italiensk maler, billedhugger, gravør og gullsmed under ungrenessansen og bror av Piero del Pollaiuolo.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Pollaiuolo antas å ha vært elev av Andrea del Castagno og arbeidet nært med broren Piero. Deres verker er sterkt antikkinspirert. Sammen med Vasari utførte de disseksjoner for å forstå menneskekroppens oppbygning, og var på den måten tidlige representanter for den florentinske renessansens kombinasjon av vitenskapsmann og kunstner.

Pollaiuolos ubestridelige mesterverk er maleriet «Den hellige Sebastians martyrium» (sannsynligvis utført sammen med broren). I maleriet merkes en ny måte å fremstille menneskekroppen med tydelig angitt muskulatur. I stikket «Strid mellom nakne menn» (omkring 1474), inspirert av Mantegna, er handlingen enda voldsommere og oppvisningen av muskelstrukturen fullstendig. «Apollo og Dafne» og «Herkules og Anteus» vises i et lyrisk landskap der det topografiske allikevel ikke er hovedmotivet.

Brødrene Antonio og Piero del Pollaiuolo tilbragte sine siste år i arbeidet med Sixtus IVs og Innocent VIIIs graver i bronse i Peterskirken i Roma. Pavens håndbevegelse og skikkelsenes plassering på Innocents grav ble kopiert i senere gravmonumenter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]