Antonio Rattín

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antonio Rattín
Antonio Ubaldo Rattín
Rattin waving crowd.jpg
Født16. mai 1937 (85 år)
Buenos Aires, Argentina
Beskjeftigelse Fotballspiller, politiker, fotballtrenerRediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Argentinas deputertkammer Rediger på Wikidata
Parti Federalist Unity PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet ArgentinaRediger på Wikidata
Høyde191 cm
PosisjonMidtbane
Draktnr.5
Ungdomsklubb
År Klubber
–1956 Boca Juniors
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
1956–1970​ Boca Juniors 352 (26)
Landslag**
År Lag Kamper (mål)
1959–1969 Argentina 34 (1)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 23. januar 2013.
** Antall landskamper og -mål
er sist oppdatert 23. januar 2013.

Antonio Ubaldo Rattín (født 16. mai i Tigre i Buenos Aires) er en argentinsk tidligere fotballspiller, best kjent som midtbanespiller for Boca Juniors, der han regnes blant de største stjernene. Han er også kjent for sin innsats på det argentinske landslaget, og særlig for en hendelse under VM i England i 1966.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rattín var fan av Boca Juniors fra ung alder av, og ble med i ungdomsavdelingen til klubben. Han debuterte for klubben mot Bocas hovedrival, River Plate, den 9. september 1956. Han ble etter hvert fast i laget som nummer 5. Rattín spilte aldri for noe annet lag, og vant seriemesterskapet med klubben i 1962, 1964 og 1965. I tillegg cupen i 1969. Rattín hadde kallenavne «El rata» («rotta») på tross av at han var 191 centimeter høy.

I 1959 debuterte Rattín på landslaget. Han var med på VM i Chile i 1962. Innsatsen i nabolandet ble ikke særlig god for verken landslaget eller Rattín. Med draktnummer 16 fikk han bare spille én kamp, mot England. Denne tapte Argentina 1–3. I de to andre kampene ble det seier og uavgjort, men Argentina endte bak England på målgjennomsnitt, og kom derfor ikke videre.

I neste VM var Argentina noe bedre. Rattín, denne gangen med draktnummer 10, var kaptein for Argentina og spilte samtlige kamper. Han var med på å slå Spania 2–1, spille uavgjort mot Vest-Tyskland og slå Sveits. Argentina gikk dermed videre til kvartfinale mot England. Rattín ble som en av tre argentinske spillere advart (dette var før gule og røde kort) av dommeren allerede etter ett minutt. Etter 35 minutter viste dommeren ut Rattín.[1] Utvisningen ble begrunnet med stygt språk, på tross av at den tyske dommeren Rudolf Kreitlein ikke snakket spansk. Rattín mente at det hele var et komplott for å gi fordeler til England, og nektet å forlate stadion. Til slutt forlot han stadion, men satte seg demonstrativt ned på den røde løperen beregnet til Elizabeth II. Til slutt fikk Rattín politieskorte ut. Denne utvisningen, og kampen generelt, var instrumentell i rivaliseringen mellom Argentina og England.

Dette var Rattíns siste VM. Han la opp som spiller i 1970, men ga seg på landslaget året før.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ England - Argentina Arkivert 5. januar 2013 hos Wayback Machine. - FIFA, hentet 23. januar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]