Antonín Sova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antonín Sova

Antonín Sova (født 26. februar 1864 i Pacov i Böhmen; død 16. august 1928 samme sted) var en tsjekkisk lyriker og prosaforfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Sova var sønn av en lærer og gikk på gymnaset i Pelhřimov, senere i Tábor og Písek der han tok artium. Han startet å studere jus i Praha, men måtte slutte av økonomiske årsaker. I 1895 skrev han under på det litterære manifestet Česká moderna. Han bidro på arbeidet med Ottův slovník naučný («Ottos konversasjonsleksikon») i 1886 og fikk året etter ansettelse som skriver ved rådhuset i Praha. Fra 1898 til 1920 var han leder for bybiblioteket i Praha. På midten av 1920-årene ble Sova rammet av en alvorlig sykdom som lammet ham fullstendig.

Vennskapet med dikteren Jaroslav Vrchlickýs døtre fikk stor betydning ved at de introduserte ham for Lumír-poesien. Sovas verk kjennetegnes av litterær symbolisme og impresjonisme. I sine sene verk konsentrerte han seg om sentrallyrikk og lyriske naturbeskrivelser fra sitt hjemlige Böhmen. Han var et aktivt medlem i Májovci-gruppen og litteratursirkelen Umělecká beseda, og gjennom verk preget av patriotisme og søken etter moralske og sosiale verdier, legemliggjorde han en hel generasjons samfunnskritiske innstilling.

Han skrev også to romaner, men det er poesien han huskes for.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]