Antanas Baranauskas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antanas Baranauskas
Født17. jan. 1835[1][2][3]Rediger på Wikidata
Anykščiai[4]
Død26. nov. 1902[1][2][3]Rediger på Wikidata (67 år)
Sejny[4]
BeskjeftigelseMatematiker, lingvist, lyriker, katolsk prest (1862–), skribent, diakon (1861–), katolsk biskop (1884–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedDet keiserlige romersk-katolske teologiske akademi (–1862)
Presteseminaret i Kaunas (1856–)
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
GravlagtChurch of the Visitation in Sejny

Byste av Antanas Baranauskas i Seda
Antanas Baranauskas som ung prest

Antanas Baranauskas (latin: Antonius Baranovski, polsk: Antoni Baranowski; født 17. januar 1835 i Anykščiai i guvernementet Litauen-Vilno i keiserdømmet Russland; død 26. november 1902 i Anykščiai) var en litauisk dikter,[5] og fra 1897 katolsk biskop av Sejny. Han benyttet pseudonymene Bangputys, Jurksztas Smalaūsis, Jurkštas, Smalaūsis og Baronas.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Antanas Baranauskas vokste opp under beskjedne materielle kår på landsbygden. Tidlig i ungdommen sendte foreldrene ham til en lokal menighetsskole. I dagboken sin beskrev han at han lærte polsk der mellom 1841 og 1843, og senere, mellom 1848 og 1851, russisk.[6]

Hans første forsøk på å skrive poesi og rim på litauisk ble funnet i hans dagbøker. Senere gikk han på en ungdomsskole i Rumšiškės. I løpet av denne tiden skrev han sine første dikt på polsk.

Forfatter på litauisk og polsk[rediger | rediger kilde]

I 1853 avsluttet han skolen og arbeidet som forfatter i forskjellige byer. På dette tidspunktet møtte han den litauiske poeten Karolina Praniauskaitė (polsk: Karolina Proniewska),[7][8] en berømt forfatterinne fra Nedre Litauen, som han delte en forkjærlighet for poesien til Adam Mickiewicz med.[9] Praniauskaitė foreslo for Baranauskas å skrive mer på det litauiske språk.

I 1856 prøvde Karolinas familie å skille paret ved å finansiere Baranauskas' inntreden i presteseminaret i Varniai (senere er det blitt en del av Vytautas Magnus-universitetet i Kaunas). Da han studerte der, fokuserte han på utviklingen av skrevne litauiske bøker og skrev en kommentar på litauisk og samogitisk: «Apie lietuvių ir žemaičių kalbą». Dette var det første forsøk på å skille disse to litauiske dialektene skriftspråklig.

I løpet av sin tid som seminarist begynte Baranauskas å skrive dikt på litauisk.[5][10] Et tidlig verk skrevet under Mickiewiczs innflytelse var Anykščių šilelis (Skoglunden i Anykščiai), der han beklager de utenlandske herremestres avskoging av Anykščiai-skogen. Litteraturkritikere anser det som en symbolsk referanse til litauiske bøker.[11] Det sies at Baranauskas skrev diktet i sinne fordi hans redaktør Aleksander Gabszewicz hevdet at det litauiske språk ikke var vakkert nok til å skrive poesi,[6] selv om historikere diskuterer om dette er mer en myte. Diktet Laurynas Ivinskis ble først publisert i 1861 og igjen i 1862 i Laurynas Ivinskis' kalenderen.

Han fullførte studiene fra 1858 til 1862 ved Det keiserlige romersk-katolske teologiske akademi i St. Petersburg med en høy akademisk grad i teologi.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 24. mars 1862 ble han presteviet. Mellom 1863 og 1864 studerte han ved katolske fakulteter i München, Roma, Innsbruck og Leuven.

I 1871 arbeidet han ved seminaret i Kaunas og begynte å undervise i det litauiske språk. Han skrev en grammatikkbok på litauisk. Etter at Baranauskas reiste til Sejny, fikk han et betydelig ry fordi han var i stand til å forkynne både på polsk og litauisk. Han beskrev seg selv som «gente Lithuanus, natione Polonus» (født litauisk, polsk etter nasjonalitet).

Etter 1880, da han innså at til tross for alle løftene fra tsarens myndigheter, som ikke opphevet forbudet mot å trykke bøker på litauisk, konsentrerte han seg om sin oversettelse av Bibelen til litauisk.

Hjelpebiskop i Žemaitija[rediger | rediger kilde]

Den 24. mars 1884 ble Antanas Baranauskas utnevnt til titulærbiskop av Thespiae og hjelpebiskop i Žemaitija. Han ble ordinert til biskop av biskopen av Lutsk, Szymon Marcin Kozłowski, den 24. juni samme år; medkonsekratorer var Anton Johann Zerr, hjelpebiskop i Tiraspol, og Cyril Lubowidzki, hjelpebiskop i Lutsk.

Biskop av Sejmy[rediger | rediger kilde]

Den 2. august 1897 utnevnte pave Leo XIII ham til biskop av Sejny.

Død, ihukommelse[rediger | rediger kilde]

Etter at han døde i Anykščiai den 26. november 1902, ble det reist et monument over ham i Sejny.

Den 16. januar 2014 ble asteroiden (169568) Baranauskas oppkalt etter ham.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id baranauskas-antanas[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Sejm-Wielki.pl profil-ID psb.681.1[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ a b Verschiedene Autoren. Biografie Suwalskie. Suwałki: Jaćwież. 
 6. ^ a b Egidijus Aleksandravičius. Giesmininko kelias. Vilnius: Versus Aureus. 
 7. ^ Danutė Mukienė (15. mai 2003). «Žemaitijos rašytojai» (litauisk). Arkivert fra originalen 7. februar 2012. Besøkt 18. april 2007.  Arkivert 16. februar 2007 hos Wayback Machine.
 8. ^ Krystyna Syrnicka. Karolina Proniewska – zapomniana poetka ze Żmudzi. s. 25. 
 9. ^ Krystyna Syrnicka. Karolina Proniewska – zapomniana poetka ze Żmudzi. s. 25. 
 10. ^ Krystyna Syrnicka. Karolina Proniewska – zapomniana poetka ze Żmudzi. s. 25. 
 11. ^ Justinas Marcinkevičius. Tekančios upės vienybė. Kaunas: Santara. s. 42–44. 
 12. ^ catholic-hierarchy.org baran, lest 5. april 2024