Anonymitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En gruppe med «Anonymous» reiser med Londons undergrunnsbane i 2008, med masker av Guy Fawkes, inspirert av filmen V for vendetta. Masker er en måte å oppnå anonymitet på.

Anonym er den som ikke oppgir sitt navn i en gitt sammenheng ( samme som eng. «no name»). Brukes i sammenhengene anonyme brev, anonyme telefonoppringinger. anonym e-post eller «anonyme stemmer». Begrepet brukes også om for eksempel anonyme bygninger, klær eller noe er grått og anonymt om noe unnselig, ikke lett å legge merke til. Uniformering, i betydningen det å ikke skille seg ut, men være en i mengden kan gi anonymitet. En person kan leve et anonymt liv hvis vedkommende ikke stikker seg fram, men lever tilbaketrukket og uten å vekke stor oppmerksomhet[1].

Anonymisering vil si å fjerne personlige kjennetegn slik at det ikke er mulig å tilbakeføre til kjente enkeltindivid.

Maskering eller annen form for forkledning brukes til å oppnå anonymitet. Det var mere vanlig før at sosialt høyt plasserte personer opptrådte anonymt i noen sammenhenger. Internett-samfunnet Anonymous, bestående av et ukjent antall aktivister og hackere bruker maskering som en av metodene for å forbli anonyme (holde identiteten ukjent).

Et annet, ikke helt synonymt ord er inkognito. Når adelige opptrådte inkognito, skulle man ikke vise at personen var gjenkjent.

Et pseudonym (egtl: uekte navn) eller en tag eller handle gir anonymitet overfor "utenforstående". Forfattere bruker ikke sjelden pseudonym når de gir ut bøker som oppfattes som utenfor hva de vanligvis lager.

Referanser[rediger | rediger kilde]