Anne Elisabeth Ljunggren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne Elisabeth Ljunggren
Født13. sep. 1943Rediger på Wikidata
Død29. apr. 2010Rediger på Wikidata (66 år)
BeskjeftigelseFysioterapeut Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Anne Elisabeth Ljunggren (født Storm-Mathisen 13. september 1943, død 29. april 2010[1]) var en norsk fysioterapeut. Hun var professor i fysioterapivitenskap ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen.

Ljunggren utdannet seg som fysioterapeut ved Oslo Ortopediske Institutt, der hun avla avgangseksamen i 1964. Hun tok deretter pedagogisk utdannelse i Stockholm. I 1977 avla hun dr.philos.-graden ved Universitetet i Oslo, der hun var tilknyttet Anatomisk institutt. Ljunggren var den første fysioterapeut som avla doktorgrad i Norge.

Ljunggren arbeidet ved en rekke sykehus i Skandinavia og var tilknyttet Ullevål universitetssykehus. Fra 1995 var hun professor ved Universitetet i Bergen, der hun har ledet etableringen av fysioterapi som forskningsfelt. I tillegg til igangsettelsen av et mastergradsstudium i fysioterapi bidro hun også til opprettelsen av doktorgradsutdanning i faget. Som forsker er hun særlig kjent for sine bidrag til utvikling av metoder for smertevurdering og kroppsundersøkelser.

Ljunggren ble i 2009 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes samfunnsinnsats innen helse».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, 21. mai 2010, s. 16.
  2. ^ Utnevnelser til St. Olavs Orden, kongehuset.no.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]