Anna Mathisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Mathisen
Anna Mathisen.jpg
Født3. september 1881
VardøRediger på Wikidata
Død23. oktober 1966 (85 år)
Parti AP
Nasjonalitet Norsk


Anna Mathisen (født Hovde 3. september 1881 i Vardø, død 23. oktober 1966)[1] var en norsk kvinnesakskvinne og Arbeiderparti-politiker, bosatt i Odda.[2]

Hun vokste opp i et politisk miljø i Vardø, deretter var hun i USA før hun med Hovde-familien flyttet til Odda rundt 1907. Også andre i familien var politisk aktive. Den ene broren, Anianus Edvard Hovde (1875 - 1915), var den første som representerte Odda Arbeiderparti i kommunestyret, - da Odda ble egen kommune i 1913.

Hun giftet seg med Johan Emil Mathisen (1875 - 1962) som kom frå Senja, og de livnæret seg ved å drive fiskehandel i en liten bu i Brotateigen i Odda.

Anna Mathisen var aktiv i Arbeiderpartiets kvindeforbund, der hun også satt i styret.[3] I samtiden - og ettertiden - ble hun kjent for et utspill på et møte i kvinneforeningen i Odda, der hun oppfordret sine medsøstre til å aksjonere ved å nekte å ligge med sine ektemenn. Denne sex-nekten ble angivelig satt ut i livet, og etterfulgt av protestaksjon fra mennenes side.[4]

Ved den store splittelsen i Arbeiderpartiet i 1923 fulgte partiet i Odda det nye Norges Kommunistiske Parti, og industribygda på Vestlandet ble en av NKPs sterkeste bastioner. Mathisen fulgte imidlertid Odda-mindretallet videre i AP, og stilte seg i spissen for gjenoppbygging av APs kvinnebevegelse i Odda forenede arbeiderpartis kvinneforening, senere Odda Arbeiderkvinnelag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)