Anna Beate Rosenkrantz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Beate Rosenkrantz
Anna Beate Adeler.jpg
Født28. september 1707
Død15. februar 1777 (69 år)
Gravlagt Solum kirke
Ektefelle Frederik Adeler
Søsken Leopoldine Cathrine Rosenkrantz
Barn Frederik Georg Adeler, Conrad Wilhelm Adeler
Nasjonalitet Danmark-Norge
Anna Beate Rosenkrantz' våpenskjold fra gallerifront i Solum kirke i Skien.I våpenet har hjelmtegnet en uvanlig stor krans av roser som en markering av at det er et såkalt «talende våpen.» Dette hjelmtegnet avviker fra de vanlige gjengivelsene av slektsvåpenet.

Anna Beate Rosenkrantz, gift Adeler (28. september 1707 på Roseneje (Hofmansgave) på Fyn[1] – 15. februar 1777 i Christiania) var en dansk-norsk adels- og hoffdame.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av justisråd Jørgen Rosenkrantz til Qvitzowholm og Marie Elisabeth de Roklenge, og var fra sitt 13. år hoffdame hos dronning Anna Sophie. Den 25. april 1728 ble hun gift på Frederiksberg slott med stiftsamtmann Frederik Adeler (1700–1766) som hun fikk flere barn med, deriblant den senere kammerherre Frederik Georg Adeler.

Gjemsø[rediger | rediger kilde]

Ektemannen hadde foruten eiendommer på Sjælland også Gjemsø kloster og Bratsberg gård ved Skien. Etter at mannen døde, tilbragte hun sin enkestand på Gjemsø. I 1757 fikk hun tildelt dronning Sophie Magdalenes orden de l'Union parfaite. Hun døde i 1777 under en reise til sin datter generalinne Wakenitz i Christiania, og ble bisatt i likkapellet i Solum kirke.[2][3] Hennes slektsvåpen ses på gallerifronten i samme kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anna Beate Rosenkrantz, finnholbek.dk
  2. ^ KLOSTRET PAA GIMSØ, slekt.org
  3. ^ Østvedt, Einar: Mogensine Bentzens memoarer, Selskapet for Skien bys vel, Skien, 1963, s. 27

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]