Theodor Adeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theodor Adeler
Gouache på elfenben av C.F. Høyer, Den Kongelige Malerisamling
Født15. mars 1747[1]Rediger på Wikidata
Selchausdal
Død28. sep. 1826[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Vedène[2]
BeskjeftigelseGodseier Rediger på Wikidata
EktefelleFriderica Ferdinandine von Benzon
FarFrederik Adeler
MorAnna Beate Rosenkrantz
SøskenFrederik Georg Adeler
Conrad Wilhelm Adeler
Marie Elisabeth Adeler
Frederikke Louise Adeler
BarnAnna Beate Frederikke Adeler
Johannes Emil baron Adeler
Karen Christiane Holgine Adeler
NasjonalitetDanmark

Theodor Adeler (født 15. mars 1747, død 28. september 1826) var en dansk godseier og kammerherre.

Han ble født på Gundetved (Selchausdal) på Sjælland som sønn av senere stiftamtmann i Christianssand, Frederik Adeler og hustru Anna Beate Rosenkrantz.[3] Adeler ble i 1764 sekondløytnant og 1772 premierløytnant i sjøetaten, men på grunn av svakelig helbred innga han i 1774 sin ansøkning om avskjed. Året etter giftet han seg i Nørretranders med Frederikke Ferdinandine Benzon (1754–1828) og fikk samme år tittelen kammerherre.

Gårdbruker[rediger | rediger kilde]

Snart etter køpte han hovedgårdene Ullerup og Overgård på Mors, samtidig som han kjøpte ut sine medarvinger av Sohngårdsholm ved Ålborg. Han avskaffet hoveriet, og skal som godseier ha virket til bondestandens beste. I 1789 mottok han den store guldmedalje for sine fortjenester med landbruket. [4]

Til Frankrike[rediger | rediger kilde]

Pga. helbredet reiste han i 1800 med familien til Frankrike hvor han kjøpte godset Gromelle i nærheten av Avignon. Her fortsatte han sine bestrebelser på landbrukets fremme, og fikk blant annet opprettet et hopspital for syke hester og kveg, som pga. alder var blitt uskikket til å arbeide. I 1815 ble godset, som også gikk under betegnelsen le petit Danmarc, angrepet og plyndret av opprørere som raste med lutheranere og reformerte (Deuxième Terreur Blanche). Adeler ble såret under tumultene og så seg nødsaget til å flykte til og gå i skjul i Avignon. Han vendte først tilbake da den nye franske forordning som utkom 5. september året etter, la en demper på de opprørske gemyttene.[5] Adeler, som var en kunnskapsrik mann, hadde en fin boksamling. Han døde på Gromelle i 1826, og ble begravet samme sted.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Theodor_Adeler[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Solange Denais, «Cort Adelers franske etterkommere», besøkt 25. juli 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Theodor Adeler | Gyldendal - Den Store Danske». denstoredanske.dk (dansk). Besøkt 16. desember 2019. 
  4. ^ a b Bricka, Carl Frederik. «95 (Dansk biografisk Lexikon / I. Bind. Aaberg - Beaumelle)». runeberg.org (dansk). Besøkt 16. desember 2019. 
  5. ^ THAARUP, Frederik (1844). Faedrenelandsk Nekrolog eller Efterretninger om de ved Stilling og Virksombed udmaerkede og ellers bekjendte Afdøde i de sex Aar fra 1821-1826 (dansk).