Hopp til innhold

Suryavarman II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Suryavarman II vist på et relieffAngkor Vat.

Suryavarman II (posthumt navn Paramavishnuloka) var konge av Khmerriket fra 1113 til 1145-1150 og var den som ga ordre om byggingen av Angkor Vat, som han dedikerte til hinduguden Vishnu. Hans styres monumentale arkitektur, tallrike millitærkampanjer og gjenoppbyggingen av en sterk regjering har fått historikere til å rangere Suryavarman som en av rikets største konger.

Styret[rediger | rediger kilde]

Under hans årtier ved makten mener historikere at riket ble gjenforent og mye av den dårlige politikken hans forgjengere hadde ført ble snudd. Vasallstater betalte tributt til ham, og mot vest og nord utvidet soldater grensene til å dekke nye deler av det som i dag er Thailand, Laos og Malaysia. Han gjennomførte også store militære operasjoner mot øst, men disse var i store trekk uten suksess, i hvert fall ifølge kilder fra rikets rivaler. Som vanlig når man oppsummerer Khmerrikets historie er der rikelig med rom for å debattere presise hendelser, da Khmerinskripsjoner som er en stor kilde til informasjon muligens overdriver rikets bedrifter, mens nedtegnelser fra rivaler muligens underdriver.

Død og etterfølgelse[rediger | rediger kilde]

Inskripsjoner antyder at Suryavarman II døde en gang mellom 1145 og 1150, muligens under en militærkampanje mot Champa. Han ble etterfulgt av Dharanindravarman II, et søskenbarn av ham, og Khmerriket gikk igjen inn i en periode med svakt styre.

Suryavarman ble posthumt gitt navnet Paramavishnuloka, «Han som har gått inn i Vishnus himmelske verden». Angkor Wat ser ut til å ha blitt ferdigstilt bare få år etter hans død.

Suryavarman ble gift, men det eksisterer ikke kilder som kan fortelle om hustruenes navn.

Forgjenger:
 Dharanindravarman I 
Konge av Kambodsja
(111311451150)
Etterfølger:
 Dharanindravarman II