Angistri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Angistri
Αγκίστρι
Stranden ved Skala
Geografi
PlasseringSaroniabukta
ØygruppeDe saroniske øyer
Areal 13,367 km²
Høyeste punkt– (294 moh.)
Administrasjon
LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiAttikí
Demografi
Befolkning1 142 (2011[1])
Befolkningstetthet85,43 innb./km²
Posisjon
Kart
Angistri
37°25′N 23°12′Ø

Angistri (gresk: Αγκίστρι; «fiskekrok») er en liten gresk øy og kommune som ligger i Saroniabukta utenfor Athen. Den tilhører den regionale enheten Øyene.

Bosetning[rediger | rediger kilde]

Utsyn over havnen i Skala.
Landsbyen Limenaria.
Kart over øya med stier og veier.

Øya var bosatt i antikken, noe som er bevitnet ved noen arkeologiske steder.

Det er kun tre bosetninger på Angistri: Milos (Megalokori), Skala og Limenaria. Milos med en befolkning på 566 mennesker er hovedlandsbyen og hvor flertallet av øyboerne bor. Skala med 448 innbyggere ligger tyve minutters gange fra Milos langs en kystvei. Skala er stedet hvor de fleste turistfasilitetene og hotellene er. Limenaria er den minste landsbyen med kun 128 beboere og ligger på motsatt side av øya med svært lite turister. Øyas totale befolkning i henhold til folketellingen av 2011 var på 1142 beboere.[1] I sommermånedene kan antallet mennesker ofte tredobles. Dets landareal er på 13,367 km².

Geografi[rediger | rediger kilde]

Angistri er en øy i Saroniabukta. Den ligger omtrent 35 km sørvest for Pireus og seks km sørvest for øya Egina. Halvøya Methana ligger seks km sør for det greske fastlandet på Peloponnes som er 14 km øst. Agistri er seks km lang og opptil tre km bred. Det er dekket av furuskog og er kupert. Det høyeste punktet er på 294 meter.

Angistri ligger meget nær de større øyene i øygruppen De saroniske øyer som Egina. Angistri kan bli nådd fra Egina med båt på rundt ti minutter. Det går en rekke båter, blant annet fra Angistri Express og en rekke båtdrosjer. Øya ligger også en times båttur fra Athens havneby Pireus. Den nærmeste flyplassen ligger ved Athen. Det går ferge til Pireus og hydrofoilbåt mellom Egina og Angistri.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Angistri er en meget populær ferieøy hvor både grekere og utenlandske besøkende kommer for å tilbringe somrene. Det finnes flere store strender på øya. Den største er utenfor landsbyen Skala. Den er meget langgrunn og blir ansett som mest barnevennlig. Det finnes også en nudiststrand som kalles for Halikada. Ved denne finnes det ingen servering som ved andre strender. Da den ligger i skjul nedenfor noen klipper er den noe møysommelig å ta seg ned til. Agistri er også egnet for spaserturer og flere ulike stier.

For noen få tiår siden var fiske det viktigste industrien. Grunnet overfiske og forurensning av farvannet rundt har fiskeindustrien drept seg selv. Landbruket som tidligere drev på med dyrking av oliven, korn og frukt, foruten også harpiks, har også dødd ut.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]