Angelo Tarantino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Angelo Tarantino
Født8. apr. 1908Rediger på Wikidata
Portogruaro
Død15. apr. 1990Rediger på Wikidata (82 år)
Arua
BeskjeftigelseKatolsk prest (1932–), katolsk biskop (1959–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1959–1984) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongedømmet Italia

Angelo Tarantino (født 8. april 1908 i Portogruaro i provinsen Venezia i Veneto i kongedømmet Italia, død 15. april 1990 i Arua i Uganda) var en italiensk katolsk biskop og misjonær.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Angelo Tarantino var sønn av Giuseppe og Regina Florian. Etter å ha fullført grunnutdanningen begynte han på mindreseminaret i Concordia, vekket oppmerksomhet fra rektor og ble lagt merke til som en utmerket student: rapportkortet hans for skoleåret 1922-23 viste tre 8-ere, tre 9-ere og to 10-ere, inkludert en i italiensk. Etter åttende klasse uttrykte han ønsket om å bli med combonianernes misjonsorden. Etter å ha blitt student ved Comboni-instittutet i Brescia gikk han videre på Collegio Cesare Arici i samme by. Foreldrene hans støttet hans valg om å følge kallet til prestedømmet, og oppmuntret ham til å bli misjonær.

Etter å ha trådt inn hos combonianerne i Venegono Superiore, avla han sine midlertidige løfter 1. november 1927 og de høytidelige løfter nøyaktig fire år senere, 1. november 1931.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han mottok sin presteordinasjon 19. mars 1932 i Trento, og ble prest to uker før han var 24 år gammel. I oktober samme år dro han som misjonær til Uganda, hvor han tilbrakte resten av livet.

Biskop av Arua[rediger | rediger kilde]

Den 23. juni 1958 etablerte pave Pius XII bispedømmet Arua ved å utskille dets territorium fra bispedømmet Gulu. Den 12. februar 1959 utnevnte hans etterfølger pave Johannes XXIII Tarantino til første biskop av det nye bispedømme. Han mottok sin bispeinnvielse den påfølgende 1. mai, ved katedralen Sant'Andrea Apostolo hjemme i Portogruaro, av Vittorio De Zanche, biskop av Concordia, assistert av medkonsekratorene Gioacchino Muccin, biskop av Feltre og Belluno, og Antonio Mistrorigo, biskop av Treviso. Da han kom tilbake til Uganda tok han bispedømmet i besittelse i katedralen til Det hellige hjerte i Arua.

Han deltok i den andre sesjon av Det andre Vatikankonsil, som fant sted i Peterskirken i Vatikanet fra 29. september til 4. desember 1963.

I Uganda grunnla han den kontemplative kongregasjonen Søstrene av den evige tilbedelse av Den hellige treenighet.

Den 29. desember 1984 aksepterte pave Johannes Paul II hans avskjed fra ledelsen av bispedømmet Arua etter tjueseks år, på grunn av å ha nådd aldersgrensen, i henhold til kan. 401 § 1, og ble biskop emeritus i en alder av syttiseks; han ble etterfulgt av den førtito år gamle Frederick Drandua, inntil da prest i samme bispedømme.

Han døde 15. april 1990 i Arua, en uke etter å ha fylt åttito år. Han ble gravlagt inne i Sacred Heart Cathedral i Arua.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]