Andy García

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andy García
Født12. apr. 1956[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (67 år)
Havanna[5]
BeskjeftigelseSkuespiller, komponist, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmregissør, filmprodusent, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedFlorida International University
Miami Beach Senior High School
BarnDominik Garcia-Lorido
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
Cuba
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Great Immigrants Award (2009)[6]
Aktive år1978
IMDbIMDb

Andrés Arturo «Andy» García Menéndez (født 12. april 1956 i HavannaCuba) er en cubansk-amerikansk skuespiller. Han ble kjent på slutten av 1980- og 1990-tallet.

García har spilt i flere suksessfulle Hollywood-filmer, inkludert Gudfaren 3, De ubestikkelige og When a Man Loves a Woman. Mer nylig har han vært med i Ocean's Eleven og dens oppfølgere, Ocean's Twelve og Ocean's Thirteen, og senere var han med i filmen The Lost City. García ble nominert til en Oscar for beste mannlige birolle for sin rolle som Vincent Mancini i filmen Gudfaren 3.

Andy García ble født med en død siamesisk tvilling på sin venstre skulder, som senere ble kirurgisk fjernet mens han fremdeles var spedbarn. Hans mor, Amelie Menéndez, var en engelsklærer, og hans far, René García Núñez, var en avocadobonde og advokat i Cuba. García har en eldre bror, René. Da García var fem år gammel, flyttet hele familien til Miami i Florida etter USAs mislykkede invasjon i Grisebukta. Over en periode på flere år bygde familien García opp et parfymeselskap som etter hvert omsatte for flere millioner hvert år. García ble oppdratt som katolikk, og gikk på Miami Beach Senior High School, der han spilte på basketball-laget. I løpet av hans nest siste år på high school, ble han smittet med kyssesyke, som overbeviste ham om å forfølge en karriere som skuespiller. Han begynte sin karriere som skuespiller på sitt siste år på Miami Beach Senior High School. Han ble senere uteksaminert fra Florida International University i Miami.

García flyttet til Hollywood og begynte som skuespiller rett etter universitetet. Han begynte å opptre i svært korte roller, samtidig som han jobbet deltid som servitør og i en lagerbygning. Hans store sjanse oppsto da han ble tilbudt en rolle som et gjengmedlem i den første episoden av den populære TV-serien Hill Street Blues. Hans birolle i The Mean Season i 1985, der blant annet Kurt Russell var med. Denne filmen brakte García større synlighet, selv om filmen gjorde det dårlig i kinosalene. Regissør Brian De Palma likte hans opptreden i filmen 8 Millions Ways to Die fra 1986, og engasjerte ham året etter for filmen The Untouchables, som gjorde García til en populær hollywoodskuespiller.

I 1989 ble García med i filmen Gudfaren 3, i rollen som den uekte sønnen Sonny Corleone. García var en av mange aktører som ønsket å bli med i denne filmen, blant annet den unge Al Pacino. Men Garcia ble tildelt rollen, fikk en Oscar-nominasjon for beste mannlige birolle for sin opptreden, og ble dermed en internasjonalt anerkjent filmstjerne. Med rollen i gudfarenfilmen ble Garcia brukt i flere andre filmer i løpet av 1990-tallet.

I storfilmen For Love or Country: The Arturo Sandoval Story fra 2000 gestaltet García rollen som Arturo Sandoval.[7] En annen av Garcías mest kjente opptredener etter The Godfather-filmen, var rollen som den hensynsløse casino-eiren Terry Benedict fra Las Vegas i filmen Ocean's Eleven fra 2001, som var en nyinnspilling av filmen med samme navn fra 1960. García hadde også rollen i oppfølgeren fra 2004, selv om hans rolle i denne filmen var betydelig mindre enn rollen i den første filmen. Han dukket også opp i noen korte scener i filmen Ocean's Thirteen fra 2007. I 2010 opptrådte han i BBC-programmet Top Gear.

Garcías niese Jackie var kjæresten til den nå avdøde Sean Taylor, som ble skutt av inntrengere i sitt eget hjem den 26. november 2007, og som døde av skadene han ble påført den 27. november 2007. De to var hjemme med sin 18 måneder gamle datter Jackie da denne hendelsen fant sted. García deltok i Taylors begravelse, og gikk ut med en uttalelse til Miami Herald, der han kalte Taylor en helt for å ha klart å redde livet til hans niese og deres datter, som var spedbarn på dette tidspunktet.

I 1982 giftet García seg med María Victoria Lorido og de fikk fire barn sammen. Dominik García-Lorido (f. 16. august 1983), Daniella (f. 3. januar 1988), Alessandra (f. 20. juni 1991) og Andres (f. 28. januar 2002). García og hans familie bor både i Los Angeles og i Miami. García er en fan av Los Angeles Lakers. Han eier bilen 2006 Porsche 911 Carrera 4S, og han eier en 10 meter lang Airstream campingvogn. Han eide tidligere en Peugeot 504 som går på diesel. Han er republikaner og støttet John McCain under hans kampanje for å bli president i 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, oppført som Andy Garcia, Munzinger IBA 00000021798, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Andy Garcia, Proleksis enciklopedija ID 22686[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Andy Garcia, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id garcia-andy[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.carnegie.org[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ imdb.com For Love or Country: The Arturo Sandoval Story

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]