Andrzej Towiański

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andrzej Towiański
Født1. jan. 1799[1][2][3]Rediger på Wikidata
Antašventė
Død13. mai 1878[1][2][3]Rediger på Wikidata (79 år)
Zürich
BeskjeftigelseFilosof, sektleder (Circle of God's Cause) Rediger på Wikidata
Utdannet vedImperial University of Vilna
NasjonalitetPolen
Det russiske keiserdømmet
Medlem avCircle of God's Cause

Andrzej Tomasz Towiański (født 1. januar 1799 nær Vilnius, død 13. mai 1878 i Zürich) var en polsk religionsfilosof og mystiker.

Towianski ble etter universitetsstudier assessor ved domstolen i Vilnius, men emigrerte vestover i 1837. I Paris, der han slo seg ned i 1841, han fikk en fremtredende posisjon blant de polske emigrantene som stifter av en religiøs sekt. Adam Mickiewicz, som Towianski kurerte hustruen til ved hjelp av hypnose, utviklet hans "messianisme" i sine forelesninger i Sorbonne ("L'église officielle et le Messianisme", 1842–43) og stod under hans innflytelse liksom også Juliusz Słowacki.

Towianski anså seg å ha en guddommelig sendebud og forkynte en sosial omveltning på grunnlag av kjærlighet. Det polske folket skulle bli en Messias for alle siviliserte folk og gjennom lidelse forberedes for sitt frelserkall. Hans prekener i kirken Notre-Dame i Paris vakte stor oppsikt. Han ble utvist fra Frankrike i 1842 etter Ferdinand Filip av Orléans' død, som han hadde forutsagt, og bega seg til Brussel, Roma og Sveits. I 1848 flyttet han til Paris, ble fengslet og ble dømt til å sone i Cayenne, men ble benådet og vendte tilbake til Zürich. Hans skrifter ble utgitt i 1882 i Torino med innledning av T. Canonico.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Internetowy Polski Słownik Biograficzny, Internetowy Polski Słownik Biograficzny ID andrzej-tomasz-towianski-przywodca-religijny-mesjanista-wiesz, oppført som Andrzej Tomasz Towiański[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b CERL Thesaurus, CERL-ID cnp01318579, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]