Andrew McNaughton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrew McNaughton
LGen Andrew McNaughton, 1942 cropped.jpg
Født25. februar 1887[1][2][3]Rediger på Wikidata
MoosominRediger på Wikidata
Død11. juli 1966[1][2][3]Rediger på Wikidata (79 år)
QuébecRediger på Wikidata
Gravlagt Beechwood CemeteryRediger på Wikidata
Utdannet ved McGill UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat[4], militærRediger på Wikidata
Parti Canadas liberale partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Utmerkelser Distinguished Service Order, følgesvenn av Order of the Bath, følgesvenn av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, IEEE Founders Medal, Order of the Companions of HonourRediger på Wikidata

Andrew George Latta McNaughton (født 25. februar 1887, død 11. juli 1966) var en canadisk offiser, politiker og diplomat.

Han ble født i Moosomin, Saskatchewan (da del av Nordvestterritoriene), og studerte først ved Bishop's College School i Lennoxville, Quebec før han begynte på ingeniørstudiet ved McGill University i Montréal. Han vervet seg i militsen i 1909 og ble sendt til Europa som del av Det canadiske ekspensjonskorpset ved utbruddet av første verdenskrig i 1914. Her bidro han til å utvikle artilleriteknikker og ble såret to ganger. Da freden kom var han øverstkommanderende for det canadiske artillerikorpset. I 1920 vervet han seg til den regulære hæren og i 1929 ble han generalstabssjef for den canadiske hæren og like etterpå kansellerte han Defence Scheme No. 1.

Han fortsatte i stillingen som generalstabssjef under andre verdenskrig og var delansvarlig for det katastrofale Diepperaidet i 1942. McNaughton hadde også ansvar for planleggingen av «Operasjon Jupiter», Churchills plan om å frigjøre Norge i 1942 som aldri ble gjennomført. Han ble ofte kritisert av britiske generaler og hans standpunkt for verving snarere enn verneplikt gjorde at han røk uklar med forsvarsministeren James Ralston. McNaughton sa opp generalstabsstillingen sin i 1943.

På grunn av hans standpunkt mot verneplikt hadde han et godt forhold med statsministeren William Lyon Mackenzie King, som ville ha McNaughton utnevnt til den første canadiskfødte generalguvernør. I stedet ble McNaughton forsvarsminister da Ralston ble tvunget til å si opp på grunn av den canadiske vernepliktskrisen i 1944. Men McNaughton ble tilslutt tvunget til å innføre verneplikt likevel. McNaughton ble ikke valgt inn i Parlamentet i 1945 og sa opp forsvarsministerstillingen.

Etter krigen var han del av FNs atomenergikommisjon og var canadisk FN-ambassadør, samt flere andre internasjonale komiteer.

Hans barnebarn, generalløytnant Andrew Leslie, er hærsjef i Canadas forsvar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, Andrew McNaughton, 12912773t
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Andrew George Latta McNaughton, 11891094
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Andrew McNaughton, w6jx012d
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015